Szeptóriás levél- és pelyvafoltosság (Parastagonospora nodorum)

A kórokozóról

Főleg búzában, csapadékos esztendőkben fordul elő. A termésre gyakorolt hatása esetenként jelentős lehet. Ritkábban az árpát és a rozsot is fertőzi. 

Fejlődési ciklusa:

Nedves, szeles időjárás kedvező a járvány kialakulásának, a csírázáshoz, fertőzéshez a 15-20°C a legoptimálisabb. A nitrogénnel bőven ellátott, mélyfekvésű zárt területeken, sűrű növényállományokban nagyobb a kár.

Kártétel tünetei

Elsősorban a leveleken, de a levélhüvelyen és a száron is kialakulnak a hosszúkás, ovális, eleinte világoszöld, később megbarnuló foltok, melyek az egészséges szövetektől nem határolódnak el élesen. Ha a foltok összefolynak, akár a teljes levélfelület is károsodhat. A fertőzés az alsó levelektől indul felfelé. A gomba nagy számban képez termőtesteket, melyek a levélerek mentén párhuzamosan helyezkednek el. A beteg növények termése kisebb. 

Védekezés

Egészséges vetőmagot kell, optimális időpontban elvetni. Kiegyensúlyozott, harmonikus tápanyagellátással csökkenteni lehet a beteg növények számát. A fertőzött területekentöbbéves vetésváltást kell betartani. Betakarítás után a növénymaradványok mélyre való bemunkálása a talajba. Védekezés állománypermetezéssel megelőző jelleggel a T1 és T2 időszakban Falcon Pro 0,9-1,0 l/ha, Zantara 1,25-1,5 l/ha dózisával.