BCS_NamingArea_Hungary.jpg
Főoldal Termékek Gyomirtó szerek
Gombaölő szerek
Rovarölő szerek
Csávázószerek
Repce vetőmagok
Egyéb készítmények
Nunhems zöldségvetőmag
Kiadványok Termékkatalógus
Termékismertetők
Kultúraprospektusok
Bayer Híradó
Repce katalógus
Előrejelzés Előrejelzési szolgáltatás
Kártevő és betegség előrejelzés
Időjárás előrejelzés
Dokumentumok ADR okmányok
Biztoságtechnikai adatlapok
Szakmai kiadványok
Szabályzatok
Repce katalógus
Egyéb
Bayer oldalak
Bayer nemzetközi linkek
Impresszum
© 2002 Bayer Crop Science

cimcalyp.jpg
Calypso

Rovarölő permetezőszer almatermésűek, cseresznye, meggy, szilva, szamóca, hajtatott paprika, spárga, repce, napraforgó, burgonya és kukorica védelmére

Hatóanyaga: 480 g/l tiakloprid

Forgalmazási kategória: II.

Kiszerelés: 1l, 50 ml

Dózis: ld. részletes részMagas biológiai aktivitású, alacsony dózisú, a szívó és rágó kártevők elleni hosszú hatástartamú, kloronikotinil típusú rovarölő szer. A hatóanyag felvétele után a kártevő táplálkozása leáll, mozgása lelassul és rövidesen elpusztul. A készítmény a levélen és a fás részeken keresztül gyorsan felszívódik, a nedvkeringéssel eljut a növény minden részébe.
A Calypso a méhekre nem jelölésköteles, virágzó kultúrákban, a nappali órákban is alkalmazható. Az integrált technológiák alapvető rovarölő szere.


Javasolt technológia

Almatermésűekben alma levélaknázó moly ellen a permetezéseket előrejelzés alapján, a főrajzás időszakában, de legkésőbb az azt követően megjelenő lencse nagyságú aknák kialakulásáig javasolt elvégezni. Elhúzódó rajzás esetén a kezelést 14 nap múlva célszerű megismételni. Almailonca ellen a tavaszi kezelést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A második és harmadik nemzedék esetében a kelő fiatal lárvák ellen további 1-2 kezelés lehet szükséges. Vértetű ellen a kezeléseket nagy lémennyiséggel a kora tavaszi időszakban kell megkezdeni és a károsító telepeinek kialakulása szerint ismételni. Almamoly esetében a rajzáscsúcs után 4-6 nappal a kelő fiatal lárvák ellen kell védekezni. A permetezést a rajzás erôsségétől és időtartamától függően 14 naponta 1-2 alkalommal javasolt megismételni.
Cseresznyében és meggyben cseresznyelégy ellen a kifejlett egyedek megjelenésekor kell kijuttatni. Elhúzódó rajzás esetén a védekezést 21 naponként, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő szigorú betartásával célszerű megismételni.
Levéltetvek ellen a permetezést az első egyedek betelepülésekor, a tömeges felszaporodás előtt kell végrehajtani.
Szilvában a szilvamoly fiatalhernyói ellen védekezzünk. Elhúzódó rajzás esetén a permetezést 14 nap múlva meg kell ismételni. Levéltetvek ellen az első telepek megjelenésekor sikeres a kezelés.
Szamócában szamóca bimbólikasztó ellen a kifejlett bogarak megjelenésekor, fehérbimbós állapottól a virágzás kezdetéig kell védekezni.
Hajtatott paprikában a levéltetvek ellen betelepedéskor, sárgatálas megfigyelés alapján, az első telepek kialakulása elôtt szükséges permetezni.
Spárgában a spárgasípok betakarítása után, a spárgabogarak betelepedésekor alkalmazható.
Repcében a kezeléseket a repcefénybogár, repceszár-ormányos és repcebecő- ormányos tavaszi betelepedése idején – előrejelzésre alapozva – javasolt megkezdeni. A kezelést elhúzódó betelepedés esetén célszerű megismételni.
Napraforgóban levéltetvek ellen az első levéltetű kolóniák megjelenésekor szükséges kijuttatni.
Burgonyában burgonyabogár ellen a tömeges lárvakelés időszakában, levéltetvek ellen az első levélteű kolóniák megjelenésekor szükséges a kezelést elvégezni.
Kukoricában a kukoricabogár imágói elleni a kezelést a tömeges rajzás idején, de a tojásrakás kezdete előtt kell végrehajtani. Ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50 %-ot, és egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása már észlelhető a táblában, haladéktalanul védekezni kell, légi kijuttatással, illetve hidastraktor alkalmazásával.
Légi kijuttatás: napraforgó, repce és kukorica esetén 70-80 l/ha permetlében.
10 l vízhez szükséges szermennyiség:
almatermésűekben és szilvában 3-4 ml
cseresznyében és meggyben 2-3 ml
szamócában 4-5 ml
paprikában 2-4 ml
spárgában 2-3 ml


calypsodozis.jpg
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
almatermésűek: 14 nap
cseresznye, meggy: 14 nap
szilva: 14 nap
szamóca: 3 nap
hajtatott paprika: 3 nap
spárga: előírás szerinti alkalmazás esetén nincs korlátozás
káposztarepce: 30 nap
napraforgó: 30 nap
burgonya: 7 nap
kukorica (takarmány, csemege): 30 nap.

Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.

A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!