BCS_NamingArea_Hungary.jpg
Főoldal Termékek Gyomirtó szerek
Gombaölő szerek
Rovarölő szerek
Csávázószerek
Repce vetőmagok
Egyéb készítmények
Nunhems zöldségvetőmag
Kiadványok Termékkatalógus
Termékismertetők
Kultúraprospektusok
Bayer Híradó
Repce katalógus
Előrejelzés Előrejelzési szolgáltatás
Kártevő és betegség előrejelzés
Időjárás előrejelzés
Dokumentumok ADR okmányok
Biztoságtechnikai adatlapok
Szakmai kiadványok
Szabályzatok
Repce katalógus
Egyéb
Bayer oldalak
Bayer nemzetközi linkek
Impresszum
© 2002 Bayer Crop Science

cimpropulse.jpg
Propulse

Gombaölő permetezőszer őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica, mustár és mák védelmére.


Két hatóanyagú, új folyékony repce fungicid. A fluopiram egy új hatóanyag család, a piridinil-etil-benzamid első hazai képviselője, amely hatásmódjával a repce virágzáskori kórokozói elleni védekezésében jelent újszerű megoldást.

Hatóanyaga:
125 g/l fluopiram
125 g/l protiokonazol

Forgalmazási kategória: II.

Kiszerelés: 5 l

Dózis:
őszi káposztarepce, mák 1,0 l/ha
napraforgó, kukorica, mustár 0,8-1,0 l/haFluopiram: A fluopiram egy új kémiai osztályba (piridinil-etil-benzamid) tartozó felszívódó hatóanyag. Hatását a sejt erőművében, a mitokondriumban zajló elektrontranszport folyamatában részt vevő szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásával (SDHI) fejti ki. A légzési lánc megszakad, így mind az energiatermelés, mind a sejtalkotó vegyületek, pl. aminosavak képződése megszűnik. Széles hatásspektrumú és nagy hatékonyságú fungicid. Szisztemikus, a xilémben transzlokálódik. Szétterjedése közepes sebességű, az egész levélben egyenletesen oszlik el.
Protiokonazol: Hatásmódja szerint a protiokonazol a triazol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag, amely gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét. E gátlás eredményeképp károsítja a gomba membránrendszerét, és megzavarja a kórokozó sejtfalának működését. A protiokonazol is felszívódó tulajdonságú: a permetlével borított levélfelszínről folyamatosan lép be a levél belsejébe, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. A gombák ellen hosszú preventív hatásával emelkedik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.
Hatásspektrum: A Propulse-ban található két eltérő hatásmód szerint működő hatóanyag hatásspektrumuk tekintetében kiválóan egészítik ki és erősítik egymás hatását.
A termék a repce virágzásban alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedô hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető kórokozón túl számos betegség ellen - Botrytis cinerea (szürkepenész), Cylindrosporium concentricum (ivaros forma: Pyrenopeziza brassicae), Leptosphaeria maculans (fómás levélfoltosság), Pseudocercosporella brassicae (fehér levélfoltosodás) és Erysiphe cruciferarum (lisztharmat) - rendelkezik még mellékhatással. Mindkét hatóanyag esetében elmondható, hogy a növényekre kifejtett kedvező élettani hatással (zöldítés, termésfokozás) rendelkezik. Megfigyeléseink alapján a virágzáskori Propulse alkalmazás egyik pozitív fiziológiai mellékhatásának eredményeként éréskor a repcebecők szilárdabbá válnak. A kezelt repceállományok nem csupán egészségesebben érnek be, hanem a rossz időjárás miatt megkésett betakarítás esetén a becők korai felpattanásával összefüggő hozamveszteség is csökken.
Napraforgóban hatékony fehérpenész, szürkepenész, diaporte, fóma és alternáriás eredetű levél-, szár- és tányérbetegségek ellen.
Kukorica helmintospóriumos (Setosphaeria sp., Cochliobolus sp.) levélfoltosság és száradás, kabatiellás szemfoltosság elleni védelmére alkalmazható.
Mustár fehérpenész, alternáriás- és fómás betegség, mák pleospórás (helmintospóriumos) betegség ellen nyújt hatékony védelmet.
Emellett a fluopiram a növények hőstresszét csökkenti. Egyrészt segíti a fotorendszerben elnyelődő, de energiájukat cukorképződéshez felhasználni nem képes elektronok lekötését így védi a növényt az oxidatív stressztől. Másrészt csökkenti a növények hőmérsékletét ami szintén fotoszintézis aktivitás növekedést okoz. Mindezek együttesen a Propulse-zal kezelt állomány esetében terméstöbbletet eredményeznek.


Javasolt technológia:

Őszi káposztarepcében a készítményt 4 leveles állapottól becőképződésig lehet felhasználni. A korai kijuttatás főleg a fómás betegség ellen nyújt védelmet, míg a későbbi felhasználás az alternáriás- és fómás betegségek, illetve a szürke- és fehérpenész ellen hatékony.
A Propulse-t őszi káposztarepce védelmére röviddel a virágzás kezdete előtt (BBCH 57 = a másodlagos virágzatok egyes virágai láthatók; zártak) és a virágzás vége (BBCH 69) közötti időszakban kell kijuttatni. A tapasztalatok alapján az optimális kijuttatási időpont kevéssel a teljes virágzás (BBCH 65) után van, amikor az első szirmok már lehullottak.
A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már - UV sugárzás álló.

Napraforgóban levél-, szár- és tányérbetegségek ellen a készítmény egy tenyészidőszakban legfeljebb két alkalommal juttatható ki. Az első kezelést a növények 6-10 leveles állapotában, megelőző jelleggel, míg a másodikat tányérképződéskor/virágzás kezdetén javasolt elvégezni. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás, illetve a kis vegetációs tömeg mellett, a nagyobb dózis kijuttatása magas fertőzési nyomás illetve nagy vegetációs tömeg mellett javasolt. Szürkepenészes tányérrothadás ellen a készítmény csak a nagyobb dózisban használható. A készítmény kedvező élettani hatásokkal és napraforgó és kukorica kultúrákban, a növény fejlődésére, valamint a termésmennyiségre kedvező hatása van.

Kukoricában (takarmány, vetőmag, csemege) a védekezést előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzésre hajlamosító időjárás esetén két kezelés indokolt. A permetezés szármegnyúlás idején elsősorban a különböző levélbetegségek ellen, míg címerhányás-virágzáskor a lombozatot és a csövet támadó betegségek ellen hatékony. Szemfoltosság ellen, egyszeri permetezés esetén, a szármegnyúlás idején elvégzett kezelés hangsúlyos. A kezelést helmintospóriózis ellen legalább 300 l/ha permetlémennyiséggel végezzük. Alacsony fertőzési nyomás és kis vegetatív tömeg mellett a kisebb dózis használata javasolt.

Mustárban a készítményt a levél- és szárbetegségek ellen, a virágbimbók elkülönülésétől, megelőző jelleggel (preventív módon) kell kijuttatni. Fertőzésveszélytől függően a permetezés 14 nap múlva megismételhető.

Mákban a készítményt pleospórás (helmintospóriumos) betegség elleni védelemre megelőző jelleggel (preventív módon) kell kijuttatni. Fertőzésveszélytől függően a permetezés 14 nap múlva megismételhető.


Ne feledje:

A Bayer Crop Science-nél végzett többéves vizsgálatok tapasztalatai alapján repcében a virágzáskori kijuttatást 250 l/ha-nál kisebb lémennyiséggel nem javasoljuk. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amely ebben az esetben, a legjobban durvacseppes fúvóka segítségével biztosítható. Az optimális eredmény érdekében a kijuttatási sebességet is megfelelően kell megválasztani, úgy, hogy lehetőleg ne haladja meg a 8 km/óra sebességet. A növényvédő szert megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva kell kijuttatni.

A növényfelület jó fedettségének biztosítása érdekében a permetlémennyiséget a növény fejlettségének és a permetezőgép típusának figyelembevételével javasolt megválasztani.


Keverhetőség: Biscaya rovarölő szerrel keverhető.

Légi kijuttatás nem engedélyezett!

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
őszi káposztarepce, napraforgó 28 nap
mustár, mák 56 nap
csemegekukorica 14 nap
takarmány és vetőmag kukorica esetében az előírás szerinti felhasználás esetén előírása nem szükséges

Eltarthatóság: száraz, hűvös, fagymentes helyen szabályos növényvédő szer raktárban, zárt eredeti csomagolásban 3 év.

A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!

Engedélyokirat
Biztonságtechnikai adatlap