BCS_NamingArea_Hungary.jpg
Főoldal Termékek Gyomirtó szerek
Gombaölő szerek
Rovarölő szerek
Csávázószerek
Repce vetőmagok
Egyéb készítmények
Nunhems zöldségvetőmag
Kiadványok Termékkatalógus
Termékismertetők
Kultúraprospektusok
Bayer Híradó
Repce katalógus
Előrejelzés Előrejelzési szolgáltatás
Kártevő és betegség előrejelzés
Időjárás előrejelzés
Dokumentumok ADR okmányok
Biztoságtechnikai adatlapok
Szakmai kiadványok
Szabályzatok
Repce katalógus
Egyéb
Bayer oldalak
Bayer nemzetközi linkek
Impresszum
© 2002 Bayer Crop Science

cimhuszaraktiv.jpg
Huszár aktív

Új, folyékony, gyomirtó permetezőszer őszi búza, rozs és tritikále gyomirtására.


A jól bevált Huszár OD gyomirtó szer korszerű, fokozott hatékonyságú utódja. Folyékony, két hatóanyagú készítmény, ami tavasszal kijuttatva őszi búzában, rozsban és rozsbúzában (tritikáléban) védelmet nyújt gyakorlatilag valamennyi kétszikű és néhány fontos egyszikû gyom ellen.

Hatóanyaga:
10 g/l jodoszulfuron
377 g/l 2,4-D-EHE
Széfener:
30 g/l mefenpir-dietil

Forgalmazási kategória: I.

Kiszerelés: Huszár aktív csomag
2x5 l Huszár aktív
1x1 l Decis Mega

Dózis: 1 l/ha, 200-300 liter vízzel kijuttatvaA Huszár aktív a Huszár OD kétszikű-irtó spektrumának javítása és a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében került megalkotásra. Neve a készítmény aktiváló hatására utal. A készítmény megtartva egyszikű-irtó spektrumát, gyorsabb, biztonságosabb hatást mutat a kétszikű gyomnövények ellen.
A kisdózisú 2,4-D-EHE több módon egészíti ki a jodoszulfuron hatását:
  • ALS-gátlókra érzékeny kétszikűeknél gyorsítja a tünetek kifejlődését, fokozza a hatás-biztonságot.
  • kevésbé érzékeny kétszikűeknél gyomirtóként a végső hatékonyságot is javítja
  • kevésbé érzékeny fajok (pl. veronika-félék) megkésett kezelésénél jelentkezik a 2,4-D-EHE „aktiváló hatása”. Hormonként „újraindítja” a gyomok életfolyamatait (aktiválja azokat), ezáltal érzékenyebbé válnak a jodoszulfuronra („kor-rezisztencia” törése).


Biológiai hatása:
A Huszár aktív az egyszikűek közül – többek között – hatékony a nagy széltippan, a vadzab (fejlettségtől függően), a kanáriköles és a perje-félék (Lolium- és Poa-fajok egyaránt) ellen.
A kétszikűek közül hatékony a mezei acat, a ragadós galaj, az árvakelésű napraforgó, a parlagfű, az ebszékfű, a kamilla, a mezei pipitér, a pipacs, a tyúkhúr, a szarkaláb-félék, a vadrepce, a pásztortáska, a búzavirág, a repcsényretek, a disznóparéj-félék, a fehér libatop, a veronika-félék, az árvacsalánfélék, a mezei árvácska és a zsombor ellen. A sort természetesen még hoszszan lehetne folytatni.

A Huszár aktív kiváló OD formulációja (olajos diszperzió) optimalizálja a permetlé tapadási, terülési tulajdonságait, meggyorsítja a hatóanyag felvételt.


Javasolt technológia:

A Huszár aktív őszi búzában, rozsbúzában (tritikáléban) és rozsban használható fel.
Kijuttatható a kultúra bokrosodásának közepe és kétszárcsomós állapota között. Egyszikűek ellen irányítva a kezelés idejét azok fejlettségéhez kell igazítani: 1-3 leveles korban, de - vadzab kivetelével - legkésőbb bokrosodásig kezelni kell. Kétszikűeknél optimálisan 2-4 lombleveles állapotban, de legkésőbb 6-8 leveles korban kell kezelni. Hatékonyság szempontjából az optimális kijuttatás a gabona szárbaindulás kezdetéig tart. Előfordul viszont, hogy ilyenkor nem lehet permetezni. Ezért előnyös, hogy a Huszar aktív a gabona kétszárcsomós allapotáig kijuttatható. Mezei acat ellen igen fontos a jó időzítés: a hajtások döntôen tûlevél-rózsás, max. 15 cm-es fejlettségûek legyenek. A Huszár aktív teljes hatáskifejtéséhez 7-10 Celsius-fok hőmérséklet szükséges. Ne kezeljük a gabonát a készítménnyel, ha fagyos éjszaka várható, vagy az állomány valamilyen okból (rossz áttelelés, vízborítás, betegségek) súlyosan stresszelt állapotban van.

Tankkeverékek:
Olajos adjuvánsok hozzáadása általában szükségtelen. Előfordulhat mégis, hogy javasolt 1 l/ha Mero hozzáadása, pl. nagyon erős vegyes gyomfertőzés, túlnőtt egyszikű gyomok, vagy extrém acat-fertőzés esetén. Ne juttassuk ki nagy dózisú UAN, vagy más ammónium-nitrát tartalmú műtrágyával együtt. Cerone-val való keverése nem javasolt. Levéltrágyák keverése előtt győződjünk meg a fizikai keverhetőségről. Ilyen esetben használjunk nagyobb lémennyiséget, illetve kerüljük a nagy hőségben, tűző napon való kezelést, és a további tankkeverék partnerek alkalmazását.

Utóvetemény:
E szempontból a Huszár aktív azonos a Huszár OD-val, a javaslat változatlan: a kalászos betakarítását követő őszön érzékeny kétszikű kultúra (pl. őszi káposztarepce) is vethető, ha a Huszár aktív kijuttatása és a vetés között 120 nap eltelik, és zalatt legalább 100 mm csapadék hullik. Ebben az esetben is javasolt a talaj 15-20 cm mély megművelése.


Ne feledje:

  • A készitmenyt kiöntés elôtt alaposan fel kell rázni!Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti alkalmazása esetén nincs korlátozás

Eltarthatóság:
Száraz, hűvös, fagymentes helyen szabályos növényvédő szer raktárban, zárt eredeti csomagolásban 2 év.

A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!

Engedélyokirat
Biztonságtechnikai adatlap