Mitől alszik jól a repce?

Nem valószínű, hogy mesére van szüksége a téli nyugalom előtt. Mese helyett a Bayer repce védelmi technológiájának őszi elemeit ajánljuk: hatékonyan védenek a rovarkártevők ellen, fokozzák a télállóságot és segítenek a megfelelő tőszám fenntartásában.

Kártevők elleni védelem

A megfelelő időben, jó minőségben vetett repcét is károsíthatják a talajlakó és fiatalkori kártevők. Ezek egy részére a csávázás lehet megoldás. Ennek hatástartama azonban nem végtelen, ha az ősz úgy alakul, ilyen területeken is szükség lehet állománykezelésre. A rovarölő szeres csávázás nélkül vetett területeken pedig egyértelműen védekezni kell.

A repcebolha már a kelő repcén megjelenhet. Meleg őszi időben – mint amilyen idén is ígérkezik – betelepedése gyors, a kelő repce leveleinek lyuggatásával akár ki is pusztíthatja az állományt. Idén ősszel nagyon korán kezdődött a repce vetése, a korán elvetett repcéken erős a repcedarázs álhernyó fertőzés is. Ez a kártevő kifejlett korban nem jelentős, lárvája azonban komoly ellenfél, a repce 4-6 leveles korig érzékeny a kártételére. Megfelelő védekezés hiányában akár a teljes állomány elpusztulhat.

Decis® Mega

Deltametrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer. A fiatalkori kártevők ellen hatékony védelmet nyújt, akár hűvösebb időben is. Alkalmazása repcebolha, káposztabolha és repcedarázs lárva elleni védekezésre a repce szik- 4 leveles állapota között javasolt. A készítményt az őszi kezelés után még 3 tavaszi kezelés végezhető. Dózisa repcében 0,15 l/ha 250-400 l/ha permetlében kijuttatva.

Proteus®

Két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag, a tiakloprid és a deltametrin gyári kombinációja: gyors taglózó hatású, ugyanakkor kiváló, hosszú hatástartamú inszekticid. A készítmény formulációja kiváló tapadást, fedettséget és esőállóságot, ezáltal fokozott hatékonyságot biztosít. A Proteus a rágó és szívó kártevők egyidejű fertőzése esetén is sikeresen alkalmazható. A védekezést a repce néhány lombleveles állapotáig ajánlott elvégezni. Ha repcedarázs is károsít a területen, a védekezést a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. Felhasználása 0,5-0,75 l/ha dózisban, 300-500 l/ha lémennyiséggel javasolt.

Betegségek elleni védelem, biztonságos áttelelés

A repcét már ősszel jelentősen károsíthatják a gombabetegségek. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőző anyag folyamatos jelenlétét. A gomba fejlődésének kedvező körülmények között – ilyen pedig valamelyik kórokozónak könnyen akad – védekezés nélkül komoly fertőzés alakulhat ki. Az őszi káposztarepce őszi kórokozói gyökérnyak- és szárrothadást, fehérszárúságot, szárpusztulást, valamint levélfoltosodást okoznak. A tünetek már szeptember végétől megjelenhetnek. A fertőzött növények elpusztulnak, vagy fejlődésükben visszamaradva sínylődnek, az állomány legyengül és megnő a kifagyás veszélye. Az egészséges repceállománynak optimális fejlettségi állapotban (szárbaindulás előtt, optimális gyökérnyak átmérő és gyökértömeg) is kell lennie ahhoz, hogy biztosan átteleljen.

Folicur® Solo

Kórokozók széles köre ellen hatékony, növekedésszabályozó hatású gombaölő szer. Megakadályozza a kórokozók fertőzését, az állomány nem gyengül, csökken a kifagyás veszélye. Emellett meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így javítja a repce télállóságát.

Alkalmazása ősszel fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére a repce 4 leveles állapotától javasolt. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés és az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5-0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában 0,75-0,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma, vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet.

Tilmor®

Hatóanyagai, a tebukonazol és protiokonazol hatékonyan védenek a repce Magyarországon előforduló főbb gombabetegségei ellen. Ugyanakkor a tebukonazolnak köszönhetően kiemelkedő télállóság fokozó és regulátor hatással is rendelkezik. Őszi kezelésnél a készítményt 1,2 l/ha dózisban a repce 4-8 leveles állapotában javasolt kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlé mennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250-400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését és megakadályozza az állomány kiritkulását.

Mese helyett alkalmazza a Bayer repcevédelmi technológiát, ezzel jó állapotban, a kifagyás ellen védve hajtja álomra fejét a repce.

Mitől alszik jól a repce?