Előrejelzések

2021.07.28 - 2021.08.04

Régió 1

A virágzás végi kukoricában a gyapottok bagolylepke rajzása gyenge de növekvő mértékű, többnyire L1-es lárvák figyelhetők meg. A csőkárosítás ~20 %-os.


Kukoricában csökkent a kukoricamoly rajzása, a kártételek alacsony szintűek.


Kukoricában a kukoricabogarak létszáma általában alacsony. Egy-egy táblán látható nagyobb számban a kártevő (5-10 db imágó/tő). A bibekárosítás legfeljebb észlelési szintű.


Almában (színeződés) a lisztharmat tünetei közepes mértékben láthatók, a fertőzésveszély továbbra is magas. Védelem javasolt.


Almában a varasodás levéltünetek gyenge mértékű előfordulása jellemző, nem növekedett a fertőzöttség. A további védelem javasolt.


Almában folyamatos de csökkenő a vértetvek felszaporodása és kártétele.


Almában folyamatos az almamoly rajzása. A megfigyelés és a védekezés továbbra is javasolt.


Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, stagnáló. Kártétel egyelőre nem látható a védett ültetvényekben. Védekezés javasolt.


Csonthéjasokban a keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos. Az egyedszám stagnáló.


Szőlőben (zsendülés) a lisztharmat tünetei legfeljebb gyenge mértékűek a leveleken. A betegség fertőzésveszélye magas, ezért a további védelem javasolt.


Szőlőben a szőlőperonoszpóra fertőzöttség gyenge mértékű, de a párás, időnként esős időjárás növeli a lombon a fertőzésveszélyt, ezért a további megelőző védelem javasolt.


Régió 2

Napraforgóban növekvő a diportés, botrítiszes és alternáriás betegség fertőzésveszélye. A betegségek megjelenésére számíthatunk.


A gumófejlődés állapotú burgonyában az esős napokkal újra nő a burgonyavész fertőzésveszélye. A megelőző védelem továbbra is javasolt.


Almában (gyümölcsnövekedés) az almafa lisztharmat másodlagos tünetei nem erősödtek (közepes fertőzöttség), de a védelem továbbra is javasolt.


Almában közepes fertőzöttség mellett, az esős napokon nő a varasodás fertőzésveszélye, a megelőző védelem továbbra is javasolt!


Almában a levéltetvek tömeges felszaporodása, újabb betelepedés jellemző. A fertőzöttség közepes mértékű. Védekezés indokolt.


Körtében a körtelevélbolha különböző fejlődési alakjai megfigyelhetők (tojás, lárva, imágó). A népesség és a kártétel is növekvő, közepes mértékű. Védekezés javasolt.


Cseresznyében, meggyben a sztigminás levéllyukacsosodás tünetei nem növekedtek a leveleken. A fertőzöttség gyenge mértékű.


Szőlőben a párás, meleg időjárás kedvezett a lisztharmat fertőzésének. A másodlagos tünetmegjelenés tömegessé vált, gyakori az erős fertőzöttség kialakulása. Intenzív védelem javasolt.


Szőlőben a peronoszpóra fertőzöttség gyenge mértékű, de a csapadékos napokon a fertőzésveszély a lombon növekvő, ezért intenzív védelem javasolt.


Régió 3

Burgonyában (gumónövekedés) a levéltetvek felszaporodása folyamatos, növekvő. A vírusterjesztés megakadályozása miatt a védekezés javasolt.


Burgonyában a burgonyabogár imágók kártétele erős mértékű, a károsított levélfelület növekvő 10-15 % között változik. A védekezés javasolt.


Burgonyában az elmúlt napok csapadékos és mérsékelten meleg időjárása kedvezett a burgonyavész újabb fertőzésének. A fertőzöttség még alacsony (~4-7 % lombfertőzöttség), de a betegség terjedése valószínűsíthető. További védelem javasolt.


Napraforgóban (virágzás) a levéltetvek felszaporodása stagnáló, a tövek 8-10 %-a károsított, gyenge-közepes mértékben.


Napraforgóban a mezei poloskák jelenléte folyamatos, a fertőzöttség a tövek ~4-7 %-át érinti, nem emelkedett.


A címerhányás-virágzás állapotú kukoricában folyamatos a kukoricabogár lárvakártétele (6-10 %). Az állományokban az imágók érési táplálkozása folyamatos.


Almában (hajtás záródás) a lisztharmat másodlagos tüneteivel fertőzött hajtások aránya növekedett, 75-100 % fertőzött. A fertőzöttség erős mértékű. Az intenzív védekezés továbbra is javasolt.


Almában a varasodás tünetmegjelenése tömeges, levélen és gyümölcsön egyaránt. Folyamatos a fertőzött levelek hullása. Az intenzív megelőző védekezés továbbra is indokolt.


A zöld almalevéltetű károsítása erős mértékű. A hajtások ~40-45 %-a károsodott. Védekezés javasolt.


Alma ültetvényekben továbbra is erős vértetű fertőzöttség figyelhető meg. A védekezés javasolt.


Almában folyamatos az almalevél-aknázómoly 2. nemzedékének rajzása (45-60 db imágó/csapda/hét). A lárvák által károsított levelek aránya eddig ~5-10 %. Védekezés javasolt.


Almában folyamatos az almamoly és az alma magmoly rajzása, 15-20 db/imágó/csapda/hét fogással a csapdákban. A tojásrakás folyamatos. A védekezés javasolt.


Csonthéjasokban (cseresznye, meggy, őszi-kajszibarack, szilva) a levéltetvek felszaporodása stagnáló, a hajtásfertőzöttség 30-40 %-os. Védekezés javasolt.


Csonthéjasokban folyamatos a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása (10-15 db imágó/csapda/hét). A védekezés javasolt.


Meggyben folyamatos de lassú a blumeriellás betegség felszaporodása az ültetvényekben. A lombozat 6-10 %-a fertőzött, nem emelkedett.


Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, még alacsony egyedszámú, 5-10 db imágó/csapda/hét fogással a csapdákban. A védekezésre fel kell készülni.


Szilvában stagnáló a sztigminás levéllyukacsosodás tünetmegjelenése az ültetvényekben. A fertőzöttség esetenként 6-8 %.


Szőlőben a szőlőperonoszpóra fertőzéshez kedvezett az időjárás. A fertőzöttség a lombozat növekvő, 10-15 %-át érinti. Intenzív védelem javasolt.


Szőlőben erősödtek a lisztharmat levéltünetei, a fertőzöttség a lombozat ~12-20 %-át érinti. Gyakorivá vált a fürtfertőzöttség is. Az intenzív megelőző védelem indokolt.Régió 4


Napraforgóban (szemfejlődés) megjelentek a gyapottok bagolylepke lárvái a tányérokon. A fertőzés mértéke egyelőre alacsony, de a fertőzött tövek száma emelkedő.


Napraforgóban a jégvert területeken észlelési szintű a botrítisz fellépése a tányérokon. A száraz időjárásban azonban a tünetek beszáradtak, a betegség terjedése megállt.


Kukoricában (virágzás) a gyapottok bagolylepke rajzása intenzív. A csővégeken különböző fejlettségű lárvák láthatók, a kártétel folyamatos, emelkedő, egyes esetekben a csövek ~25 %-a fertőzött. A rajzás folyamatos, a kártétel erősödésére kell számítani. Védekezés javasolt.


Kukoricában a kukoricabogár népessége egyelőre alacsony szintű, de emelkedő tendenciát mutat. A monokultúrás területeken tömeges az imágók jelenléte.


Kukoricában az alsó leveleken a takácsatkák felszaporodása folyamatos. Száraz, meleg időjárás esetén a kártételek erősödésére számíthatunk.


Almában megjelentek a takácsatkák a leveleken. A kártétel és a népesség egyelőre alacsony, de erősödésre számíthatunk.


Szilvában a folyamatos és intenzív a takácsatkák felszaporodása a leveleken. A fertőzöttség  nagyarányú erősödése valószínűsíthető. Védekezés javasolt.


Uborkában folyamatos a takácsatkák felszaporodása a leveleken. A védekezésre fel kell készülni.


Uborkában megjelentek, helyenként erősödtek a peronoszpóra tünetei a leveleken. A betegség ellen, a száraz időjárási körülmények mellett is javasolt a védekezés.


Régió 5

Őszi búza és őszi árpa tarlón a mezei pocok fertőzöttség gyenge mértékű, nem erősödött.


A szikleveles repce árvakeléseken a bolha fertőzöttség gyenge mértékű.


Napraforgóban (virágzás vége-citromérés kezdete) a poloskák jelenléte alacsony számú. A kártétel nem növekedett –legfeljebb gyenge mértékű.


Napraforgóban észlelési szinten megjelentek a makrofominás betegség tünetei az állományokban.


Napraforgóban egy-egy táblán (mély fekvésű) gyakori az alternáriás foltosság előfordulása. A betegség már a tányér melletti leveleken is látható. Szár-és tányérfertőzöttség még nem jellemző.


Az érzékeny napraforgó állományokban a diaportés betegség fellépése és növényen belül felfelé terjedése jellemző egy-egy táblán. Az alsó 4-6 levél felszáradása gyakori, mely részben a korábbi aszálynak részben a diaportés fertőzésnek tudható be. Tünetek egyelőre csak a leveleken alakultak ki, szár-és tányérfertőzöttség nem jellemző.


Napraforgóban a takácsatkák és tripszek kártétele folyamatos, nem csökkent az előző időszakhoz képest. A kártétel nyomai a felső leveleken is gyakoriak (5-20 %-os felületi fertőzöttség).


Kukoricában (címerhányás-virágzás) a kukoricamoly rajzása nem észlelhető. A kártételek a monokultúrás és/vagy forgatás nélküli táblák környezetében jelentős mértékűek (~20-40 %-os fertőzöttség), de nem növekedtek. Többnyire L4-L5-ös lárvák jelenléte és kártétele tapasztalható.


Kukoricában a gyapottok bagolylepke kártétele gyakori, közepes mértékűre erősödött. A rajzás folyamatos, ezért a kártétel növekedésére számíthatunk.


A kukoricabogár egyedszáma jelentős a táblákon. A bogarak párosodása folyamatos, a monokultúrás területeken az állományvédelem ajánlott.


Kukoricában a takácsatkák felszaporodása, kártétele folyamatos. Az alsó 4-5 levél fertőzött gyenge-közepes mértékben, de a felső leveleken is előfordulnak kisebb kártételek. A populáció fejlettsége vegyes, tojások és imágók is előfordulnak.


Szójában a száraz, meleg időjárás továbbra is kedvez az atkák (közönséges kétfoltos takácsatka) felszaporodásának és kártételének. A tojásrakás intenzitása enyhén csökkent, de ahol eddig nem tették, a védekezések indokoltak.


Burgonyában a burgonyabogár újabb felszaporodása figyelhető meg. A népesség egyelőre alacsony szintű.


Almában (gyümölcsnövekedés) a varasodás levéltünetei nem erősödtek, gyenge-közepes mértékűek. A tünetmegjelenés gyümölcsön észlelési szintű-gyenge fokozatú. Az éjszakai páralecsapódás kedvezhet az újabb fertőzéseknek, ezért további védelem javasolt!


Almában közepes-erős mértékű, folyamatosan erősödő az almafalisztharmat fellépése a hajtásokon. Meleg, párás időjárás esetén fokozódik a fertőzésveszély, ezért a folyamatos védelem szükségszerű.


Almában folyamatos, kissé csökkenő egyedszámú az almamoly rajzása (4-6 db imágó/csapda/3 nap). A tojásrakás és a lárvakelés folyamatos. A védekezés javasolt.


Almában megkezdődött a takácsatkák felszaporodása. A fertőzöttség jelenleg még gyenge mértékű, de a tojásrakás folyamatos. A védekezésre fel kell készülni.


Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, de csökkenő 15-20 db imágó/csapda/3 nap fogással. A szilvamollyal fertőzött gyümölcsök aránya növekvő, ~5-30 % között változik. A termések élettani eredetű hullása intenzív. A folyamatos védelem szükséges.


Csonthéjasokban (kajszi-őszibarack) folyamatos, de csökkenő (18-25 db imágó/3 nap) a keleti gyümölcsmoly rajzása. A lárvakártételek nem növekedtek.


Kajsziban a sztigminás levéllyukacsosodás tünete gyenge mértékű, nem növekedett.


Dióban folyamatos és intenzíven emelkedő a dióburok-fúrólégy rajzása (70-160 db imágó/csapda/hét). A tojásrakás rövidesen megkezdődik. A védekezés indokolt.


Szőlőben a gyenge mértékű lisztharmat levéltünetek a kezeletlen állományokban növekedtek. A betegség tünetei a fürtökön is jelentőssé váltak (házi kertben), gyakori a közepes mértékű fürtfertőzöttség. A fertőzésveszély mindenütt emelkedő. A védekezés folytatása javasolt.


Szőlőben a csapadékos napokat követően növekedtek a peronoszpóra levéltünetei. A levélfertőzöttség gyenge (egy-egy ültetvényben közepes mértékű). A fürtök fertőzésre való fogékonysága csökkenő, de a lombvédelem továbbra is indokolt.


Régió 6

A virágzó napraforgóban az alternáriás foltosság gyenge mértékű a leveleken, nem növekedett.


Napraforgóban észlelési szinten megjelentek a makrofominás betegség tünetei.


Napraforgóban észlelési szintű a botrítiszes és szklerotíniás betegség fellépése.


Kukoricában a kukoricamoly rajzása észlelési szintre csökkent. A lárvakártétel gyenge mértékű, nem gyakori.


Kukoricában a gyapottok bagolylepke rajzása folyamatos, enyhén növekvő. A lárvakártételeket célszerű figyelni.


Kukoricában a kukoricabogár rajzása erősödött. Néhány táblán az intenzív, nagyszámú rajzás miatt védekezés javasolt.


Burgonyában a burgonyabogarak második nemzedékének betelepedése gyengült. A lárvakelés, tojásrakás folyamatos, egy-egy táblán intenzív. A védekezés javasolt.


Burgonyában a burgonyavész fertőzési nyomása a csapadékos napokon növekedett, a fertőzöttség még alacsony szintű, egy-egy esetben azonban gyenge-közepes mértékű. A megelőző védelem indokolt!


Almában (gyümölcsnövekedés) a primer és szekunder lisztharmatfertőzés érzékeny fajtákon közepes-erős mértékűre erősödött. A betegség ellen további intenzív védelem javasolt.


Almában és körtében a varasodás fertőzésveszélye az esős napokon növekedett, újabb tünetek megjelenése tapasztalható. Gyümölcsön gyenge mértékű a betegség fellépése. További védelem javasolt.


Almában folyamatos, és növekvő egyedszámú az almamoly és az aknázó molyok rajzása. Az ültetvény szintű előrejelzés és a védekezés javasolt.


Almában a vértetvek felszaporodása góc-szerű, intenzív. A védekezés javasolt.


Körtében a körtelevélbolha egyedszáma és kártétele csökkenő mértékű, de a tojásrakás, lárvakelés még tart. A védekezés javasolt.


Őszi-kajszibarackban a keleti gyümölcsmoly rajzása erősödő, gyakorivá vált a lárvakártétel. Védekezés javasolt.


Cseresznyében, meggyben, őszibarackban és szilvában a levéltetvek szaporodása minimálisra lassult. A fertőzöttség gyenge mértékűre csökkent.


Szilvában a szilvamoly rajzása folyamatos, erősödő intenzitású. Védekezés javasolt.


Kajsziban a sztigminás levéllyukacsosodás fellépése levélen és gyümölcsön is közepes mértékű. Szüret utáni védelem javasolt.


Szőlőben (fürtzáródás kezdete) a lisztharmat a fertőzési nyomása növekedett, közepes-erős mértékű. A tünetek a fürtökön gyakorivá váltak. A teljes fürtzáródás előtti intenzív védelem indokolt.


Szőlőben a peronoszpóra fertőzési nyomása az esős napokon emelkedett (közepes). A lombfertőzés emelkedő. Intenzív védelem javasolt.


Szőlőben a fürtzáródás előtt megelőző, jégverés után gyógyító jelleggel javasolt a gombaölőszeres kezelések elvégzése.


Dióban a dióburok-fúrólégy rajzása még alacsony számú, de folyamatos. A védekezés megkezdése javasolt.


Puszpángon intenzív a selyemfényű puszpángmoly rajzása és lárvakártétele. A lárvakártétel folyamatosan nő. Védekezés javasolt.