deflektor

A deflektor kötelező!- az akció tovább folytatódik

Mint ismeretes 2016. január 1-től kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és a napraforgó vetésére használnak.

A 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása alapján 2016.január 1-től kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek deflektorral való felszerelése:

9. § (5) A csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgéppel történő vetés esetén, az elsodródás megakadályozása céljából megfelelő csővezetékkel, eszközzel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni, abban az esetben, ha azt a csávázószer engedélyokirata előírja.”

A rendelet módosítása minden kultúrára vonatkozik, és az engedélyezett csávázószerek (gombaölő és rovarölő csávázószerek is!) mindegyikének engedélyokirata előírja a deflektor alkalmazását.

A deflektor egy olyan műszaki megoldás, amely a szívólevegős (kukorica és napraforgó vetőgépek nagy része ilyen típusú) vetőgépek ventilátorából/turbinájából kilépő elhasznált levegőt és a levegőben lévő - magokról ledörzsölődő – szennyezett port levezeti talajba. Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok alkalmazásával a vetőmag tételben esetlegesen meglévő finom szálló por elsodródása 90%-al csökkenthető.