phytobac

A Phytobac csökkenti azoknak a szennyező anyagoknak – többek között a permetező berendezések tisztításánál keletkező mosóvíznek - a mennyiségét, amelyek különben a környező vizekbe kerülnének. A koncepció egyszerű: egy talajból és szalmából álló, szubsztrátummal feltöltött, vízszigetelt akna ideális élőhelyet biztosít a mikrobiális „önkénteseknek”. A mikroorganizmusok fokozatosan lebontják a növényvédő szer maradványokat. A megtisztított mosóvíz végül elpárolog a szubsztrátumból, és így visszatér a természetes vízkörforgásba. Európa- szerte körülbelül 2500 Phytobac berendezést helyeztek már üzembe, és a számuk egyre növekszik. Ez a fenntartható rendszer nemsokára hosszú útra indul, hogy Ázsiába is eljusson.

Az eredetileg Svédországban biológiai eljárásként (biobed process) kidolgozott koncepciót a Bayer Crop Science Phytobac néven fejlesztette tovább.

A biológiai vízkezelő rendszer telepítése előtt a Bayer Crop Science szakértői elemzik a helyi talaj összetételét, ellenőrzik az éghajlati viszonyokat, és kiszámítják a párolgási sebességet. Számításba veszik a mosóvíz mennyiségét és a növényvédelmi kezelések gyakoriságát is. Az eredmények határozzák meg, milyen berendezésre van szükség. Ha a mezőgazdasági tevékenység bővül, a Phytobac rendszer rugalmasan hozzáigazítható.

A rendszer számos kiegészítő elemet is kínál, például esővízgyüjtő tartályt a permetezőgépek töltőtartályainak feltöltéséhez, vagy olajszeparátort a gazdaság összes gépének tisztításához.

A Phytobac rendszerben a képződő mosóvizet összegyűjtik, és egy vízszigetelt tartályban eloszlatják egy talajból és szalmából álló szubsztrátumon. Az esetleges szermaradványok biológiai úton lebomlanak, a tiszta víz pedig elpárolog. A Phytobac rendszerben lévő szalma a mikroorganizmusok táplálékául szolgál, évente egyszer kell pótolni. Összeállítás után a szubsztrátum több évig használható.

Toivábbi információkért kattintson ide