Készüljön fel előre a kalászos gombabetegségek elleni védelemre!

Sok szempontból rendhagyó év volt a 2023-as. Az elmúlt évek aszályos időjárása után a tavalyi tavasz bővelkedett csapadékban, azonban a kedvező időjárásnak, illetve az azt megelőző enyhe télnek köszönhetően rég látott fertőzési nyomás alakult ki a kalászos kultúrákban. Kora tavasszal megjelent az állományokban a lisztharmat, szeptória, árpában szintén a lisztharmat és árpa törperozsda mellett a különféle levélfoltosságok. Legnagyobb kihívást azonban a sárgarozsda járványos mértékű felszaporodása okozta.

tovább
Fix pont a kukorica optimális gyomirtási technológiájában

A kukorica-gyomirtás sikeressége legtöbbször nem a gyomirtó szer hatékonyságán múlik, hanem az időzítésen. Fontos, hogy a kukorica jó kondícióban és a megfelelő fenológiai állapotban legyen, a gyomnövények pedig minél érzékenyebb stádiumukban találkozzanak a gyomirtó szerrel. Az időjárási (hőmérséklet, csapadék, szél) és a környezeti (talajállapot, talajnedvesség, talajfelszín, stb.) feltételek is meg kell feleljenek számos követelménynek, ahhoz, hogy a gyomirtó hatás minél jobb legyen.

tovább
Mire figyeljünk a tavaszi kalászos gyomirtásnál?

2023. év ősze az ország nagyobb területén az átlagosnál több csapadékot hozott. A Dunántúl egyes területein 30%-kal több hullott az elmúlt évekhez képest, és mindössze az alföldi régió kisebb régióiban esett a sokévi átlaggal megegyező csapadék (forrás: www.met.hu). Ez az időjárás megnehezítette az őszi szántóföldi munkákat, sok helyen a tervezettnél kevesebb őszi búza vagy őszi árpa került elvetésre, és az őszi gyomirtások egy része is kényszerűen a tavaszra tolódott.

tovább
Így készüljünk a tavaszra repcében!

Az időjárás, a repce fejlődése és a károsítók megjelenése még hozhat olyan helyzetet, amelyben csak akkor van esély a repce hatékony védelmére, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. A jól tervezett növényvédelmi technológiával megteremthető a termesztés jövedelmezőségének alapja. A Bayer megújult repcevédelmi technológiájával felkészülhet a tavaszi védelemre.  

tovább
Talajfertőtlenítés hatékonyan és gazdaságosan

A szántóföldi növénytermesztésben a nikotinoid hatóanyag-csoport képviselőinek elmaradása (visszavonásuk óta) nemcsak technológiai hiányt okoz, de például a rovarölő csávázás lehetőségeinek beszűkülésével a csírakárosító talajlakó kártevők előretörése is évről-évre egyre inkább érzékelhető. Ezt valamelyest ellensúlyozza, hogy a piretroid hatóanyag-csoport egyes képviselői sorkezelés (olykor csávázás) céljára felhasználhatóak maradtak, és használatuk terjed, még úgy is, hogy a sorkezelés valamelyest komplexebb munkafolyamat és több technikai hátteret is igényel.

tovább
Sivanto Energy - 2024-től kalászosok, kukorica és szőlő védelmére is!

2023-ban új rovarölő szerként érkezett a repce védelmére a Sivanto Energy. Örömmel tájékoztatjuk, hogy a készítmény felhasználási területe bővült: a 2024-es szezonban már őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, valamint kukorica és csemegekukorica védelmére is felhasználható. Jelentős szántóföldi kultúráink mellett a készítmény okirata bor- és csemegeszőlővel, valamint kiskultúrás felhasználással* is bővült, így köles, cirok, tavaszi és őszi zab kártevők elleni védelmére is bevethető. 

tovább
Állományvédelem a kalászos kultúrákban - az idei év tanulságai fejlesztői szemmel

2023 kihívásokkal teli év volt a mezőgazdaságban és nem volt ez alól kivétel az őszi búza és árpa sem. 2022 őszén a sok éves, átlagos vetésterülethez képest 10-15%-kal nagyobb területen került elvetésre a két kultúra. És bizony, sok tanulsággal szolgált ez a két növény azt illetően, hogy minden gazdálkodási év más és más megközelítést kíván meg, mind termelői, mind növényvédőszer-gyártói oldalról. Kísérleteink beállítása során igyekeztünk a folyamatosan változó igényeknek megfelelni, és olyan megoldásokat találni, amelyek nem csak gazdasági előnyöket, hanem termésbiztonságot is nyújtanak a termelőink számára. 

tovább
Mozgalmas év a gyümölcsösökben

„Vigyázz, mit kívánsz!” tartja a mondás. Tavaly rimánkodtunk a csapadékért, idén kaptunk belőle bőven. Természetesen a növényeknek szükségük is volt erre a csapadékra, de növényvédelmi szempontból versenyfutás volt az idővel szinte a teljes vegetáció a gyümölcsösökben. A tavaszi fagyokat most sem úsztuk meg, a kajszi idén is hiánycikk volt, ahol nem fagyott el, ott jó áron tudták értékesíteni. Országszerte tarolt a virágfertőző monília is, leglátványosabban a meggyesekben okozott kárt, de eddig nem megszokott módon gyakori volt szilván is a fertőzés.

tovább

Megoldásaink

Célunk, hogy segítsük a mezőgazdasági termelőket abban, hogy a legmegfelelőbb növényvédő szer kiválasztásával hatékonyan és felelősségteljesen tudjanak harcolni a termést veszélyeztető károsítók ellen.