Hírek

Jól időzített betakarítás? Van segítség!

A növénytermesztés eredményét minden kultúra esetében meghatározza, hogy mennyi és milyen minőségű termést tudunk betakarítani a szezon végén. A termesztett növény sajátosságai, az időjárási viszonyok, a talaj heterogenitása, illetve a domborzati viszonyok növényenként vagy táblaszinten elhúzódó érést eredményezhetnek. Ilyen helyzetben óvni kell az elsőként beérő termést egészen addig, míg a később érő becők esetén is befejeződik az érési folyamat.

tovább

Napraforgó: a védelem minden eszközére szükség van!

A tavaszi munkákról szóló hazai statisztikai jelentések azt mutatják, hogy a napraforgó népszerűsége, és így eddig is jelentős vetésterülete tovább nőtt, 700 000 hektár felett tervezték vetését idén tavasszal. Ez, a rekordot jelentő vetésterület azt is jelenti, hogy a napraforgóra – de sok esetben a repcére és a szójára is – specializálódott kórokozók számára minden eddiginél kedvezőbbek a szántóföldi feltételek. Integrált növényvédelemmel lehet sikeres a védekezés a komoly terméskiesést, és ezzel jövedelemcsökkenést okozó betegségek ellen.

tovább

Van jövő a repcetermesztésben!

2022 ősze több nehéz év után kedvező volt a repcevetési munkáknak, az állományok azóta is szépen fejlődtek és ígéretesek. Bár a repce termesztése egyszerűbb nem lett, a megfelelő eszközökkel és odafigyeléssel jól jövedelmező növényünk maradhat. A vetésforgóban betöltött hasznos szerepe nem változott, így termesztését több szempontból is érdemes fontolóra venni. 

tovább

Sivanto Prime – már zöldborsóban is alkalmazható levéltetvek ellen!

A mai trendekkel összhangban a levéltetvek elleni küzdelem a rendelkezésre álló rovarirtó szerek számának csökkenése, a populációk növekedése és rezisztenciája miatt valóban kihívást jelent. A Sivanto Prime rovarirtó szer engedélyokirat-kiterjesztése zöldborsóra megbízható és hatékony megoldást nyújt. 

tovább

Megbízható megoldást keres almavarasodás és lisztharmat ellen? Segítünk!

Bizonyára nincs olyan alma- vagy körtetermesztő, aki ne szembesült volna már a varasodás, a lisztharmat vagy a tűzelhalás okozta tünetekkel. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy ezek a kórokozók súlyosan veszélyeztetik a növények egészségét, mindemellett befolyásolhatják a termés mennyiségét és minőségét egyaránt. Az alma- és körteültetvényekben, más országokhoz hasonlóan hazánkban is az éves növényvédelmi terv gerincét adja az ezekkel a betegségekkel szembeni, megfelelő védekezés.

tovább

Hogyan tovább a repce védelmében?

A virágzástól kezdve a jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem időszaka kezdődik. 

tovább

Jól tervezett kalászvédelemmel a sikeres búzatermesztésért

Kalászos növényeink a világ legfontosabb élelmiszernövényei közé tartoznak, termesztésük pedig hasznosítástól függetlenül körültekintő odafigyelést igényel. A búzát számos kórokozó veszélyezteti, melyek egy része ellen a védekezést már a csávázással megkezdjük, a sikeres termesztéshez azonban elengedhetetlen, hogy az állományokban is alkalmazzunk gombaölőszeres kezeléseket.

tovább

Hogyan védekezzünk eredményesen az alma szívó kártevői ellen?

Az elmúlt néhány évben megtapasztalhattuk, hogy a vegyszerkivonások hogyan alakították át gyümölcsöseink károsító-összetételét. 

tovább

Hatékony posztemergens kukorica-gyomirtás változó körülményekre

A korábbi szezonok időjárásának változatossága, a herbicidhasználat és egyéb antropogén tényezők nagyban hozzájárultak a kukorica gyomosodásának megváltozásához. Az utóbbi évek hozadéka, hogy egyre több egyszikű növény gyomosít a kukoricatáblákban.

tovább

Tűzelhalás ellen védekezni virágzáskor? Természetesen!

Az almatermésű ültetvényekben a tavaszi növényvédelem sarkalatos eleme az előrejelzésre alapozott tűzelhalás elleni védekezés.

tovább
További hírek