Hírek

Így készítse fel repceállományát a télre!

A jövedelmező repcetermesztéshez - a hibridválasztás mellett - a vetéstől kezdve tervezett és megfelelően végzett növényápolási, növényvédelmi technológiák alkalmazása elengedhetetlen. A repce védelmének őszi szakaszába léptünk, itt az ideje a károsítók elleni védekezésnek és az állomány télre történő felkészítésének.

tovább

Készüljön fel már most a repce őszi kártevői ellen!

A vetéshez és a repce keléséhez kedvező időjárás a kártevőknek is kedvez. A repce és kalászos árvakelésen, a keresztesvirágú növények keverékével bevetett másodvetésű táblákon megfigyelhető kártétel előre jelzi a kelő és a fiatal repce állományok kártevő nyomását is. 

tovább

Őszi alapok a jövő évi sikerekhez – gyomirtás kalászosokban

Hazánkban az elmúlt években egyre inkább az üzemi gyakorlat részévé válik a kalászos kultúrák őszi gyomirtása. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan elsősorban nagy széltippan ellen, az utóbbi években viszont sokat változott a termesztéstechnológia, és a gyomosodás is jelentősen átalakult.

tovább

Már csírázáskor károsíthatnak! Előzzük meg a fuzárium fertőzések kialakulását!

A fuzárium szó hallatán általában a kalászvédelem jut eszünkbe, pedig ugyanazok a fuzárium gombák képesek csírakárosítóként is fellépni. Az okozott kárral azonban sokszor nem szembesül a termelő. Ennek több oka is van.

tovább

Almatárolás felsőfokon

Magyarországon néhány évtizede az alma betárolásának a legfőbb célja még az volt, hogy a fogyasztók ellátása a következő év tavaszáig folyamatos lehessen. Bár az áruházláncok polcain ma már bármilyen nem szezonális gyümölcshöz hozzá lehet jutni, még mindig az alma számít a legnépszerűbb gyümölcsnek hazánkban, különösen a téli és tavaszi időszakban. Napjainkban viszont a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

tovább

Gondoskodjunk idejében a szürkepenész elleni védelemről!

Ugyan a szőlő szüreteléséig van még idő bőven, nem árt felkészülni arra az eshetőségre sem, hogy az utolsó pillanatban is védenünk kell még a termést. Emlékszünk még olyan évre, mikor esőkabátban kellett szüretelni. A nyár a záporok, zivatarok időszaka, a meteorológusok ilyenkor nem tudnak pontos előrejelzést adni a csapadék érkezéséről és annak mennyiségéről, így nem könnyű a tervezés.  A tartós esőzésekről azért legalább néhány nappal előre lehet tudni, gyors döntéssel és kivitelezéssel meg tudjuk előzni a szürkepenész károsítását. 

tovább

Miért kihagyhatatlan a tarlókezelés?

Magyarországon a rendszeresen végzett országos gyomfelvételezések és a gyakorlati tapasztalatok alapján is elmondható, hogy az évelő gyomnövények valamelyike, vagy több faj együttesen az egész országban jellemző. Teljes irtásuk lehetetlen egyetlen beavatkozással, de megfelelő készítmény, megfelelő időzítésben történő alkalmazásával az évelő gyomtömeg a kártételi küszöb alá csökkenthető. 

tovább

Hogyan óvjuk a napraforgót a virágzás időszakában?

A hazai napraforgótermesztést már csak abból a tényből kiindulva is sikeresnek mondhatjuk, hogy termésátlag tekintetében jó ideje a világ élvonalában vagyunk. 

tovább

Legyünk gyorsak és hatékonyak a szőlőlisztharmat ellen!

Magyarországon a lisztharmat egyértelműen a szőlő leggyakoribb betegsége, a minőségi borkészítés legnépszerűbb alapanyagai valamilyen mértékben szinte mind fogékonyak rá. Esetükben egy olyan vegetáció, ahol nem szükséges a lisztharmat elleni védekezés, elképzelhetetlennek tűnik.

tovább

Tudjunk meg többet az amerikai szőlőkabócáról, védekezzünk eredményesen!

Az amerikai szőlőkabócát Magyarországon már 2006-ban azonosították, de valódi figyelem akkor irányult rá, amikor 2013-ban a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát is kimutatták szőlőből.

tovább
További hírek