Visszatekintés: az alma növényvédelme 2021-ben

Az idei év az almatermelők számára kihívásokkal teli év volt. A tavaszi fagykár az ország egész területére vetítve körülbelül 30%-os termésveszteséget okozott, a fagyzugos, kitett helyeken ennél jelentősebb károkról is beszámoltak a termelők.

Mely betegségek okozták idén a legnagyobb fejfájást a termelőknek?

Kórtani szempontból legjelentősebb kárt az alma varasodás (Venturia inaequalis) okozta. Ez a kórokozó nem csak a növény asszimiláló felületét csökkenti, hanem a termésen megjelenve varas foltokat okoz a gyümölcsön, az ilyen alma pedig nem piacos. A varas és felrepedőfoltokban másodlagosan monilíniás gyümölcsrothadás (Monilinia fructigena) is megjelenhet. Párásabb területeken, valamint érzékeny fajtákon a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) is problémákat okozott. Mindkét betegség ellen (varasodás és lisztharmat) egy kezeléssel védekezhettünk a Luna Experience készítménnyel. A termelők jelentős része virágzásban és virágzás után is használta. A későbbi felhasználás mellett szól az is, hogy tárolási betegségek ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik. Rugalmasságára jellemző, hogy a vegetáció vége felé az érési időszakban tárolási betegségek ellen is alkalmazható. Meghosszabbítja a gyümölcs tárolhatóságát és polcon-tarthatóságát.  A harmadik fontos kórtani problémát a tűzelhalás (Erwinia amylovora) okozta. Ez egy baktériumos betegség, mely legkönnyebben virágzáskor tudja megfertőzni az almatermésű gyümölcs- és dísznövényeket. A kórokozó rákos sebekben telel, melyek rügypattanáskor aktiválódnak, és elkezdik termelni a baktérium nyálkát, melyen rovarok szívogatnak. Ezek a rovarok később már a virágokat látogatják az édes nektár miatt, így terjesztik a kórokozót. Virágzás után jelennek meg a pásztorbot-szerűen görbült hajtásvégek, melyről könnyen felismerhető a betegség. Mind a fertőzött virágzatok, mind a görbült hajtásvégek drasztikus (minimum 40 cm egészséges rész) visszavágásával csökkenthető a kórokozó növényen belüli terjedése. A Luna Care és Aliette 80 WG készítményeink rendelkeznek biológiai hatékonysággal a kórokozó ellen, ezek alkalmazásával tovább csökkenthetjük veszteségeinket. Technológiába illesztve először az Aliette-el kell védekezni virágzástól, majd virágzás után a Luna Care-el lehet folytatni, amely varasodás és lisztharmat ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

A rovarkártevők sem pihentek ebben az évben

Rovartani szempontból is sok nehézséggel találkoztak a termelők. A kezdeti hűvösebb időjárás miatt a vértetű (Eriosoma lanigerum) később jelent meg a növény föld feletti részein. A károsító visszaszorítására kiválóan alkalmas a Movento, használatával még a talajfelszín alatti egyedek száma is gyéríthető, amely tulajdonsággal a rovarölő szerek közül egyedül a Movento rendelkezik.  Az atkák fejlődése is lassabb volt tavasszal, de a júliusi melegekben ismét felgyorsult és sajnos helyenként nagy károkat okozott. Az elhúzódó hűvös idő miatt mind a bimbólikasztó, mind pedig a levéltetvek nagyobb károsítással jelentkeztek. A már említett Movento kiváló hatékonysággal rendelkezik levéltetvek ellen és idén, a két éve bevezetett Sivanto Prime készítményt is sokan használták. Mindkét megoldás nagy hatékonysággal rendelkezik, a különbség csak annyi, hogy a Sivanto Prime szinte azonnal hat, míg a Movento-nak néhány nap elteltével lesz látványos a hatása. A Sivanto Prime és Luna Experience készítményeink egyben megvásárolhatók a Luna Kertészeti Csomagban is, mely 4 ha alma vagy szőlő ültetvény növényvédelmi kezelésére elegendő.
A tenyészidőszak második felében a darazsak is megjelentek, nehezítve a betakarítási munkálatokat, valamint rágásuk során kaput nyitottak a monilíniás betegségnek, és más egyéb rothasztó gombáknak. Alma esetében nem hagyhatjuk el az almamoly elleni védekezést sem! A károsítónak évente 2-3 nemzedéke fejlődik ki. A védekezést nehezíti, hogy a rajzás elhúzódó, szeles és csapadékos időben pedig nem rajzik.
A fenti nyomás miatt 2021-ben gyakrabban kellett védekezni a károsítók ellen. Viszont aki rendszeresen és jól időzítve védekezett, az idén is egészséges almát tudott betakarítani.

Bayer Crop Science