Kukoricát vetne? Ezekre figyeljen!

Az utóbbi két év viszontagságos időjárása miatt a kukoricatermesztés igazi kihívás lett. A kora tavaszi időjárás egyes helyeken lehetetlenné tette a tervezett kukoricatáblák előkészítését, vetését. Az április eleji vetések számos helyen kétszer is hó alá kerültek, ahol pedig nem, ott a hideg megtette hatását. A vegetációs szezon folytatásában pedig hőség, aszály, vízhiány…

Hogyan lehet felkészülni az ilyen évekre? Mi legyen a talajelőkészítéssel? Mikor vessünk? Csökkentsünk a tőszámon, és veszítsünk esetlegesen profitot, ha mégis megjön a csapadék? Számos kérdéssel találhatjuk szemben magunkat.

Minden termelő tisztában van a táblái jó és rossz tulajdonságaival. Megvan a bevált vagy megszokott technológiája legtöbb területére. Hiszen ki ismerné jobban a tábláját, mint a saját gazdája? 

Mi a Bayernél pedig a kukorica hibridjeink tulajdonságait ismerjük legalább ilyen jól. Tudjuk, hogy melyik hibrid, milyen technológiákban használható, mely termésszinteken és tőszámon produkálja a legbiztosabb, illetve akár a legnagyobb termést. 

Tábláinknak is lelke van! Ismerni kell, tudnunk kell hogyan kezeljük:

 • Milyen potenciál van benne?
 • Vannak-e olyan foltok, amiket táblán belül külön kell kezelni?
 • Melyik az a technológia amelyik a legbiztosabb, vagy a legtöbbet tudja kihozni? 
 • Nem célszerű egy olyan táblát, mely sosem hozott 7-8 tonna/ha-nál többet ugyanúgy kezelni, mint amelyikről általában magasabb, 14-15 tonnát takarítunk be.


Ha terméspotenciál szempontjából három csoportra választjuk a táblákat, úgymint:

 • alacsony: 8 tonnáig; 
 • közepes: 8 és 12 tonna között; 
 • és magas: 12 tonna fölött, 

akkor látni fogjuk, hogy minden egyes szinten más-más szempontok alapján állítjuk össze a technológiát és más-más tulajdonságok alapján választunk hibridet is. Az egyes termésszinteken különböző nehézségekkel kell megküzdeni, és a célok is eltérőek.

Néhány alapfeltétel azonban minden táblára igaz, minden termésszinten elengedhetetlen:

 • tábla nedvességének megőrzése, 
 • a műveletek számának minimalizálása, 
 • talajfelület gyors zárása kulcsfontosságú,
 • vetés idejének helyes megválasztása hosszútávú előrejelzés alapján,
 • 8-10°C-nál hidegebb talajba ne vessünk,
 • tartós lehűlés előtt ne vessünk.


Ugyan vannak olyan kukorica hibridek, amelyek kiváló hidegtűrésük miatt előre sorolhatóak a vetési tervben, mint a: DKC4109, és DKC5685. De általánosságban elmondható, ha a hideg talajban csírázó magok kelése elhúzódik, akkor az állomány szinte mindig szétesik, vontatottan és heterogénen kel! A vetés minőségének magas szinten tartása, a vetőmag paramétereihez illesztett vetőgépbeállítás, és vetésmélység szintén fő kritérium a megfelelő és egyöntetű állományhoz.

121Rossz vetési minőségből eredő vontatott, heterogén kelés 

Alacsony, 8 tonna/ha alatti terméspotenciálú táblákon általában egy, de inkább több meghatározó stresszfaktor negatív hatásait kell tompítani, olyan technológiát választva, ami egyben költséghatékony is. Ezen a szinten minden a stresszkezelésről szól. A talajműveléstől a hibridválasztásig, a vetésen át a növényvédelemig. Amennyiben van rá lehetőség, a gyengébb és erősebb részeket érdemes külön kezelni. Tőszámválasztás szempontjából iránymutatást adhatnak értékesítői kollégáink vagy a DEKALB katalógusban megtalálható hibridspecifikus tőszámjavaslataink. Bármi is legyen a technológia, a stressztűrő hibrid választása elengedhetetlen.
A Bayer Fejlesztőmérnöki Csapata és én is a DKC4109-et és a DKC4611-et ajánljuk elsősorban ezekre a gyengébb adottságú, stresszes területekre, ám aki hosszabb érés idejű hibridben gondolkodik, annak a legnépszerűbb és széles spektrumban felhasználható DKC4897 és a DKC5092 a legjobb választás.

Magas, 12 tonna feletti termésszinten a táblában rejlő potenciál kiaknázása a cél, általában ez már összetettebb, több kezelést tartalmazó, intenzív technológia. Itt minden a pontosságról, az időzítésről, a maximalizálásról kell, hogy szóljon. Ezen a szinten, ha minden jól megy és minden környezeti feltétel adott, a hibázás lehet a legfőbb terméscsökkentő tényező, ezért minimalizálni kell a hibákból eredő terméskiesést. Hibridválasztás szempontjából a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező, magas tőszámon is termeszthető, intenzív termesztésbe is illeszthető hibridek a nyerők. A tenyészidő hosszától függően a DKC4712-t, a DKC4897-et, a DKC5092-t, illetve a DKC5206-ot ajánlom ezeken a táblákon. 

Közepes termésszinten az előbbi kettő technológia keveréke lehet a megoldás. Ezen a termésszinten a tábla negatív tulajdonságainak kiküszöbölése mellett a terméspotenciál kiaknázása ugyanolyan súllyal szerepel. A táblán belüli tőszámváltoztatás talán itt hozhatja a leginkább szembetűnő különbséget. Hibridválasztás szempontjából a konzervatív szemléletű gazdák számára egy flexibilis csőtípussal rendelkező DKC4109, DKC4712, DKC4897 lehet megoldás, még a bátrabb, innovatív gondolkodású termelők számára a DKC4611, DKC5092, DKC5206 lehet kiváló alapanyag a tőszám sűrítésére vagy a táblán belül való változtatására tágabb kereteken belül.

Vetési tanácsokért és a hibridek megfelelő táblaszintű pozícionálásáért, tőszám javaslatért forduljanak segítségül területi képviselőinkhez. Sikeres vetési szezont és kukoricás évet kívánunk!

További információ hibridjeinkről: dekalb.hu

Stadler Péter, fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science