Új megoldásokkal bővült kertészeti portfóliónk!

A szerkivonások korában a Bayer különösen büszke arra, hogy 2023-ban két új termékkel is jelentkezik, új megoldásokat kínálva a kertészeti kultúrákkal foglalkozó termelőknek. 

A növényvédőszerek világában még az olyan fontos kultúrák is, mint a szőlő vagy az alma kiskultúrának számítanak, de cégünk számára a kertészeti portfólió mindig kiemelt jelentőséggel bírt. Ennek szellemében vezetjük be a piacra a szőlő-, gyümölcs- és számos zöldségkultúrában is használható Serenade ASO-t, valamint szőlőben a Melody család egy új tagját, a Melody Max-ot.

A Serenade ASO a Bacillus amyloliquefaciens (B. substilis) baktérium QST 713 törzsének spóráit tartalmazza, amelyek a termék előállításánál alkalmazott fermentációs eljárás során biológiailag aktív vegyületeket termelnek. Rendelkezik fungicid, baktericid és növekedést serkentő, immunrendszert stimuláló hatással is. Használatával nem csak a betegségektől védhetjük meg a növényt, de javíthatjuk annak stressztűrő képességét is. A Serenade ASO nem csak hatását tekintve sokoldalú, de számos kiskultúrában engedélyezett és a biológiai fungicidek piacán egyedülálló módon a legtöbb hagyományos növényvédőszerrel és lombtrágyával egy menetben is kijuttatható. Kiválóan beépíthető a technológiába hagyományos termesztés esetén is a megfelelő szerrotáció érdekében. Az előírásoknak megfelelő felhasználás esetén fitotoxicitással sem kell számolnunk.

Hatásspektruma rendkívül széles, növénykultúrától függően szürkepenész, tűzelhalás, lisztharmat, alternária, szklerotínia, rizoktónia, cerkospóra és xantomonászos betegség ellen használható. A Serenade ASO kapcsán fontos kiemelni, hogy használatával nem csak egészséges, de szermaradék-mentes termést takaríthatunk be. 

További információk a Serenade ASO-ról >>

Peronoszpóra elleni technológiánkat erősítjük tovább a Melody Max termékünkkel, mely két jól ismert hatóanyag a szisztémikus iprovalikarb és a kontakt folpet kombinációja. Az iprovalikarb molekula lipofil tulajdonsága miatt a felületi viaszrétegben és az apoplaszt régióban könnyen eloszlik, transzlamináris áramlással a levél fonáki oldalára is eljut. A xilembe jutva szisztemizálódik a levélszél felé. Ezen tulajdonságai és a gyors penetrációból következik, hogy az iprovalikarb esőálló, perzisztens tulajdonsággal is bír.

Bár az utóbbi néhány évben nem okozott komoly gondot szőlőben a peronoszpóra, a vegetáció során mindig készenlétben kell állni, hiszen hiába alacsony a fertőzőanyag mennyisége a területen, szállított formában bármikor érkezhet. A Melody Max-szal végzett kezelés hatására a micélium nem fejlődik megfelelően, amíg az iprovalikarb hatóanyag jelen van a növény szövetében és felületén, addig képes gátolni a sporangiumtartók képződését. A hangsúly, mint minden betegség esetében a peronoszpóránál is a megelőzésen van, de 24-48 órával a fertőzés kialakulása után kijuttatott Melody Max-szal a micélium fejlődése megállítható a kuratív hatás révén. 

A Melody Max sokoldalúsága révén rugalmasan beilleszthető a technológiába, akár virágzásban is használható. Virágzás előtti alkalmazásával kihasználhatjuk az antisporulációs hatását, elejét véve ezzel a fertőzés terjedésének. Szüret előtti időszakban kijuttatva pedig fertőzőanyag-mentes állapotot tudunk elérni a réz készítmények alkalmazása előtt. 

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!