Tűzelhalás ellen védekezni virágzáskor? Természetesen!

Az almatermésű ültetvényekben a tavaszi növényvédelem sarkalatos eleme az előrejelzésre alapozott tűzelhalás elleni védekezés.

A tűzelhalás betegséget az Erwinia amylovora baktérium okozza. A kórokozó számos, Rosacea családba tartozó növényt fertőzhet. Fajonként az érzékenység eltérhető lehet, de gazdasági jelentőségük miatt az alma, körte és birs kultúrák a leginkább veszélyeztetettek.

A kórokozó terjedésének szempontjából kritikus a tavaszi időszak, amikor a virágzás és az intenzív hajtásnövekedés enyhe párás időjárással párosul. A kórokozó számos módon terjedhet, többek között mechanikai úton, széllel, vagy a beporzó rovarok által. A betegség kezelés hiányában akár a teljes növény pusztulásához vezethet.

A tűzelhalás elleni integrált növényvédelem meghatározó része a virágzáskor elvégzett, előrejelzésre alapozott permetezés. Ebben az időben kevés a felhasználható készítmény a növények érzékenysége miatt. A Bayer forradalmian új növényvédő szere, a sokoldalú Serenade ASO új megoldást kínál a termelőknek.

A Serenade ASO egy szuszpenzió koncentrátum, hatóanyaga a Bacillus subtilis baktérium QST 713 törzse. A növényvédő szer piacon több Bacillus subtilis terméket is forgalmaznak, de akkor mitől egyedi a Bayer saját fejlesztésű készítménye? A Serenade ASO megalkotása során a kutatók több tízezer B. subtilis törzset vizsgáltak meg annak érdekében, hogy a megtalálják a legmegfelelőbbet. A készítmény fermentációs eljárás során készül, ezért a termékfejlesztés meghatározó része volt ennek a folyamatnak az optimalizálása a késztermék-minőség maximalizálása érdekében. A precíz körülményeknek és szigorú minőségellenőrzésnek köszönhetően a Serenade ASO egy olyan biológiai készítmény, amelynek a minősége olyan, mint amit a Bayer-től már megszokhattunk.

A termék sokoldalúsága a fermentációs eljárásból ered. A folyamat során a baktérium számos biológiailag aktív vegyületet állít elő. Fungicid hatású lipopeptideket úgy, mint az agrastatin, iturin és surfactin, baktericid tulajdonságú macrolactin- és difficidin-szerű molekulákat, illetve növekedést serkentő indol-ecetsavat és 2-3-butándiolt.

 

A Serenade ASO felhasználásának több gyakorlati előnye is van. A termék a tenyészidőszak alatt rugalmasan kijuttatható, felhasználása biztonságos. A kultúrnövényre szelektív, fitotoxicitást nem okoz. Számos más növényvédő szerrel egyszerűen kombinálható, de tankkeverék készítés előtt ajánlott keverési próbát készíteni. A Serenade ASO kedvezően befolyásolja a termények minőségét. Használata javítja a pulton tarthatóságot, segít a tárolási betegségek ellen és hatékony eszköz a növényvédő szer maradék csökkentésében is.

Hazai kísérletek eredményei alapján kijelenthető, hogy a Serenade ASO almatermésű kultúrákban (alma, körte, birs és naspolya) tűzelhalás ellen sikeresen alkalmazható. A termék az első virágok nyílásától a 90%-os gyümölcsméret eléréséig felhasználható, évente maximum 6 alkalommal. A készítményt előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel a fertőzés várható bekövetkezéséhez képest 1-2 nappal korábban célszerű kijuttatni. Fertőzésre hajlamosító körülmények között ajánlott az engedélyezett maximális dózis (8 l/ha) alkalmazása. Nagy fertőzési nyomás, illetve már bekövetkezett fertőzés esetén javasolt a készítménnyel végzett kezeléseket az egyéb védekezési eljárásokat is magába foglaló integrált növényvédelmi programba beilleszteni. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. A termék munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje előírás szerinti felhasználás esetén nincs.

Bátran ajánljuk mindenkinek, kiskertben és ültetvényben egyaránt, hogy próbálja ki a Bayer legújabb biológiai termékét, a Serenade ASO-t!

További információ >>