Van jövő a repcetermesztésben!

2022 ősze több nehéz év után kedvező volt a repcevetési munkáknak, az állományok azóta is szépen fejlődtek és ígéretesek. Bár a repce termesztése egyszerűbb nem lett, a megfelelő eszközökkel és odafigyeléssel jól jövedelmező növényünk maradhat. A vetésforgóban betöltött hasznos szerepe nem változott, így termesztését több szempontból is érdemes fontolóra venni. 

A repce termesztése mellett döntőknek a következő lépés a vetőmagválasztás lesz. A repce esetén a hibridkínálat bőséges, vetőmagból nincs hiány. A terméspotenciál mellett azonban érdemes a hibridek egyéb tulajdonságaira és a vetőmagkezelésre is figyelmet fordítani. A DEKALB portfólióból e szempontok alapján 2 hibridünket kiemelten ajánljuk a termelők figyelmébe.

DK EXCITED
Ez az eddigi, egyik legmagasabb terméspotenciállal rendelkező hibridünk, a tavalyi év fejlesztési kísérleteiben az átlagnál 6%-kal nagyobb terméseredményeket produkált. Termésstabilitása bármely termőhelyen sikeressé teszi. Magas olajtartalom, homogén fejlődés és kiváló betegség-ellenállóság jellemzi. Szélesebb időintervallumban is optimálisan vethető, erőteljes kezdeti fejlődése révén akár megkésett vetésre is alkalmas. Középmagas, egyöntetű állomány jellemzi. Optimális nitrogénhasznosítású hibrid, amely annyit jelent, hogy kevesebb nitrogénműtrágya kijuttatása esetén jelentősen kevesebb terméskiesést szenved el, mint a többi vizsgált hibrid. Ez a tulajdonsága mind extenzívebb körülmények közötti termesztését segítheti, mind a hátráltató abiotikus tényezők hatását is mérsékelheti (szárazság esetén alig hasznosuló szilárd-, vagy esőzések következtében eltolódó fejtrágyázás).
A nemesítés és a csávázás szakértőinek új megoldása az Acceleron PRECISION. A kártevők és betegségek elleni védelem mellett speciális technológiával kialakított nagyobb méretű, egyöntetű vetőmagtételt jelent.  Kiváló minőségű, egyenletes vetést tesz lehetővé anélkül, hogy befolyásolná a vetőmagcsírázást vagy a kelést, megalapozhatja a termesztés sikerét. Szemenkénti vetéshez is jó választás. A DK EXCITED speciális Acceleron PRECISION vetőmagkezelési eljárással is elérhető!

A legújabb DEKALB hibridrepcék főbb tulajdonságai 

208_1 

DK EXBURY
Éréscsoportja és jelentősebb fenológiai jellemzői alapján nagy hasonlóságokat mutat a DK EXCITED hibridünkkel. Igaz ez kiváló betegség-ellenálló profiljára és korai fejlődési eréjére is. Ami lényegesen megkülönbözteti őket, az a nitrogénhasznosításuk. A DK EXBURY kiérdemelte a nitrogén-maximalizáló titulust: a gyakorlatban a kiadott egységnyi többletnitrogén-hatóanyagra a legnagyobb többletterméssel reagált.  Jó termőhelyeken az átlaghoz viszonyítva 7% feletti terméstöbbletet adott.

A hibrideknél taglalt tápanyagutánpótlási reakciók alapján, a jó termőterületekre intenzív termesztéssel a DK EXBURY-t ajánljuk, míg a kevésbé optimális termőterületeken továbbra is a DK EXCITED hivatott segíteni a sikeres repcetermesztést.

A Bayer további kiváló DEKALB hibridekkel és megbízható védelmet nyújtó növényvédelmi megoldásokkal áll a repcetermelők rendelkezésére. A Bayer jól ismert és bevált készítményei biztosítják a zavartalan és egyenletes kelést, az őszi és tavaszi regulátor- és betegségek elleni kezeléseket, valamint a rovarkártevők elleni védekezést is segítik.

2023-ban új technológiai programmal is támogatjuk a repcetermesztők munkáját. A részletekért keresse területi képviselő kollégáinkat! Mindemellett a termesztés biztonságosabbá tételéhez a DEKALB repce kelési kockázat-átvállalási program is folytatódik 2023-ban.

A Bayer ajánlata a repce termesztéséhez

208_2 

Ezekkel az eszközökkel a következő szezonban is sikeressé tehető a repce termesztése. Területi képviselőink segítenek abban, hogy a termőhelynek és termesztési technológiának megfelelő ajánlatot találjon a jövedelmező repcetermesztéshez.

A részletekért lapozza fel online katalógusunkat >>

További információ: dekalb.hu