Monsoon active® a „gyomporszívó”

2012-ben találkoztam a gyakorlatban először a Monsoon active® készítménnyel.

Kereskedelmi forgalomban még nem volt kapható, de mint a Bayer „Corn Expert Club” tagja, kaphattam demo kísérlethez anyagot.

A felhasználás körülményeit, valamint a tapasztalt hatást, fényképek egész sora dokumentálja, s amikor az eredményről kellet beszámolni, Hajdúszoboszlón, egy Bayer konferencián, született a címben megfogalmazott szlogen. A készítmény egyik hatóanyagát már korábbról ismertem és használtam, hiszen a foramszulfuron-nátrium, az addig ismert ALS-gátló hatóanyagok közül a legjobb egyszikűirtó hatással bírt, de az évelő kétszikűek ellen kombinációs partnert kellett alkalmazni. Általában valamilyen hormon hatású készítményre esett a választás, amely a felhasználás idején az adott fenológiai stádiumban még – fitotoxicitás nélkül – alkalmazható volt. Ebből a szempontból volt korszakos felfedezés az új molekula, a tienkarbazon-metil, amelyről kiderült, hogy nem csak kitűnő kétszikű irtó hatása van, de nagyban erősíti a Monsoon OD ® Sorghum halepense (fenyércirok)  évelő változatának irtását is (1. kép).

1. kép Monsoon active ® hatása fenyércirkon
1. kép Monsoon active ® hatása fenyércirkon

 

Az újdonság erejével hatott az is, hogy megnőtt a készítmény tartamhatása is, így lehetővé vált az egykezeléses poszt technológia.

A Monsoon active® rugalmas felhasználását, egy új safener,a ciproszulfamid tette lehetővé.

Az ajánlásokban továbbra is a kukorica 4-6 leveles fejlettsége szerepelt, a gyomok kettő-négy leveles állapotában, de már az első évben kiderült, hogy ideális időjárás mellett egy esetlegesen megkésett kezelés sem okoz jelentős fitotoxikus problémát.

Kellemes meglepetés volt a kezelések hatásának vizsgálatánál, hogy olyan nehezen irtható gyomok, mint az Polygonum convolvulus (ugari szulákpohánka), Hibiscus trionum (varjúmák), Portulaca oleracea (kövér porcsin) vagy a Convolvulus arvensis (folyondárszulák) is kellően bereagált a kezelésre. A mellékelt fénykép bizonyítja, a kísérleti terület nem szűkölködött kétszikű gyomokban, ugyanakkor a kezelés idejére, közel az optimális viszonyok uralkodtak. 

A kezeléseket a Monsoon active ® 2,0 l/ha-os dózisával végeztük el. Az első tünetek (2. kép), a kezelést követő második napon jelentkeztek, kifejezetten hormon hatásra emlékeztető módon. Ezt követően az ötödik-hatodik napon, a levelek szélein sárgulás, később erőteljes vörösödés, barnulás jelent meg és a tizedik nap idején jelentős száradás tünetei voltak megfigyelhetőek, végül, durván két hét elteltével, a teljes száradás tüneteit mutatták a területen található kétszikű gyomok.

2. kép Jól látható tünetek a gyomnövényeken a kezelés másnapján
2. kép Jól látható tünetek a gyomnövényeken a kezelés másnapján 

 

Ami a címben szereplő szlogent illeti, abból fakad, hogy a gyomoknak az elszáradt múmiáit sem lehetett megtalálni a területen.

3. kép a Monsoon active ® „gyomporszívó” hatása
3. kép a Monsoon active ® „gyomporszívó” hatása

 

A tartamhatásra, talán az alábbi ábrák (3. és 4. kép) lehetnek szemléletesek. A kísérletek beállításakor, természetesen még nem tudhattuk, hogy a Monsoon active ®-ot követni fogja a Capreno®, melyben a tembotrion partnere lesz a tienkarbazon-metil és hogy ebben az esetben olyan koncentrációt lehet megvalósítani, hogy már 0,3 l/ha dózis is elegendő legyen egy átlagos gyomfertőzés megszüntetésére.

Összefoglalva, én úgy gondolom, hogy a Monsoon active® nem véletlenül tölt be a kukorica gyomirtásban vezető szerepet, hiszen rendkívüli szelektivitása, széles hatásspektruma, rugalmas felhasználhatósága, bizonyított tartamhatása, ár-érték aránya egyedülálló a piacon. Felhasználása nem igényel mérnöki intelligenciát, széles körű elterjedésének ez is a záloga, korrigálni tud agrotechnikai hibákat, nincs talajperzisztenciája, szakszerű felhasználás esetén nincs utóvetemény korlátozó hatása. Szaktanácsadóként nyugodtan tudom ajánlani zöld könyvel rendelkező gazdálkodóknak. Végezetül egy dologra azért mégis felhívnám a figyelmet. Túlfejlett évelő gyomok ellen, ez a készítmény sem nyújt megoldást. Csodálatos, de nem csodaszer!

4. kép a Monsoon active ®-val kezelt gyommentes terület a betakarítást megelőzően
4. kép a Monsoon active ®-val kezelt gyommentes terület a betakarítást megelőzően

 

Jámbor Zoltán – növényvédelmi szaktanácsadó  (Mezőberény)