Gyakorlati tanácsok kukorica vetéshez

A kukoricára kifejezetten igaz, hogy a vetés minősége nagy mértékben meghatározza a termés mennyiségét, így gyakorlati tanácsokkal támogatjuk most ezt a komplex kérdéskört. 

Vetés előtt fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő, aprómorzsás magágy előkészítésére, lehető legtöbb talajnedvességet megőrizvén, minél kevesebb művelettel és a felszín mihamarabbi zárásával. Elmúlt évek tapasztalatai alapján, maga a tény, hogy mennyi nedvességet tudunk megőrizni talajainkban -ezzel biztosítva az egyenletes csírázást - sarkalatos pontja lett a kukoricatermesztésnek.

A vetés idejének meghatározásánál, ha a kukorica szempontjából nézzük - félretéve a vetendő terület nagyságát, és minden egyéb siettető tényezőt -, akkor mindenképpen várjuk meg azt az optimális időpontot, amikor a talajok hőmérséklete eléri a 8-10°C-t, és belátható időn belül az előrejelzések nem mutatnak jelentős visszahűlést! Az egyenletes csírázás szempontjából ez elengedhetetlen, hiszen heterogén kelés esetén akár terméskiesés is keletkezhet. A homogén állomány eléréséhez minden növénynek a lehető legrövidebb idő alatt, de mindenképpen egy napon belül kell csíráznia. Ha tehetjük, érdemes megvárni a csapadékot és a melegebb talajhőmérsékletet. A később vetett, de optimális körülmények között csírázó magok sokkal jobb eséllyel indulnak, mint azok, amik akár 3 hétig a talajban várakoznak.

A vetőgépek általános karbantartásán túl ajánlott átvizsgálni a mozgó, forgó alkatrészeket, bezsírozni, cserélni, kalibrálni a szükséges elemeket az adott vetőmag paramétereinek megfelelően, melyet javallot táblaszinten megtenni. 
A megfelelő vetésmélység megállapításánál ügyelni kell, hogy a szemek nedves közegbe kerüljenek. Túl sekély vetésmélység használata esetén könnyen kiszáradhat a mag körül a magágy, mely heterogén csírázáshoz vezet. Kisméretű, kis ezermagtömegű magok esetében kerüni kell a mélyre vetést, mert szintén vontatott, heterogén keléshez vezethet. Találkozhatunk azzal, hogy a felső talajrétegben nincs elég nedvesség, ilyenkor a nagyon mélyre történő vetés helyett, - ha módunkban áll - a sortisztítót mélyebbre állítva távolítsuk el a felső néhány centit a sorok fölül, így optimalizálva a mélységet. 


Vetőgép megfelelő kalibrálása esetén minden mag a pontos,tervezett helyén van. – Sárbogárd 2020

A kivetett tőszám megállapításánál, a termésszint és tábla adottságainak figyelembe vételével mindig érdemes követni a DEKALB hibridek tőszámajánlását, mely többéves tudományos alapú gyakorlati tapasztalatokon áll.
Egyes hibridek érzékenysége szélsőséges vetési körülményekre nagyon eltérő lehet. A DKC3972, DKC5068, DKC5182, vagy a DKC5685 kiváló hidegtűréssel rendelkeznek, így ha “mindenképpen vetni szükséges”, érdemes ezeket előre sorolni. A DKC5092 esetén fontos kihangsúlyozni, hogy tapasztalataink alapján érzékeny a túl korán történő vetés okozta stresszre, így ennél a hibridnél mindenképp javasoljuk az optimális időben történő vetést. 
Csírázást követő erőteljes lehűlés, éjszakai fagy esetén, a hibridek stressztűrő képessége nagy különbséget mutathat. A korai lilulás sok esetben fajtabélyeg (pl. DKC4391, DKC4014) is lehet, mely a hibrid egész vegetációs ideje alatt megfigyelhető, de nincs ok-okozati kapcsolatban a hideg okozta stresszel.


(DKC4391 korai lilulás, mely a hibrid esetében fajtabélyeg – Szalai Ferenc, Nagyatád 2020.)

Rendkívül széles a befolyásoló tényezők palettája, melyekre nagy figyelmet kell fordítani, de adjunk meg minden esélyt a kukoricánknak! Sikerességünk, terméseredményünk nagyban múlik az imént felsoroltak betartásán. Sikeres kukorica vetést kívánunk 2021-ben is!

Stadler Péter, fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science