Hamarosan itt a vetőmag csávázás ideje!

A csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. Csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező magot szabad csávázni. A csávázógép állapota és beállítása nagyban befolyásolja a csávázás minőségét! Mindig az ajánlott csávázószer dózist kell alkalmazni. Egyetlen csávázószer sem nyújt 100%-os hatékonyságot ezért, ha a fentiek csak részben teljesülnek a csávázószer hatékonysága tovább csökken, nem várható el az optimális biológiai hatás.

A tavalyi évtől új összetételű Lamardor Active Csomag továbbra is 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam Active 109 csávázási adalékanyag található. Az új Peridiam Active 109 funkcióját tekintve ugyan azt a szerepet tölti be, mint elődje: segíti a hatóanyagok jobb tapadását, a leporlás minimalizálását, valamint a színintenzitás növelését. Ezen felül a kezelt vetőmag felületének egyenletesebbé tételével, a magok boltozódásának megelőzésével a vetés egyöntetűségét segíti. Mikroelem (mangán, cink és molibdén) tartalmának köszönhetően hozzájárul a gyors, erőteljes és egyenletes keléshez. A két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászos vetőmag kezelésére felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.

A vetést és a kelést követően több rovarkártevő is veszélyezteti a repcét, amelyek – ha nem avatkoznánk be – tőszám csökkenést, egyenetlen növényállományt és termésveszteséget okoznak. A kiritkult állományú repce rosszul telel és tavaszra általában kitárcsázásra kerül.

A Bayer új rovarölő csávázó szere – a Buteo Start – biztosítja, hogy a repce már a kelés pillanatától védve legyen a kártevőkkel szemben. Az ősszel károsító rovarok közül a leglátványosabb károkat okozó repcebolha kártétele ellen a növények már a csírázás időszakában védettek. A felszívódó flupiradifuron hatóanyag a növények három leveles fejlettségéig védettséget biztosít a kártevő ellen.

A repce és más keresztesvirágú növény (mustár, olajretek) vetőmagjának csávázására engedélyezett Buteo Start az idei évtől a termelők rendelkezésére áll! 

A Buteo Start-tal csávázott repce hibridekről érdeklődjön a fajtatulajdonosoknál, vetőmag forgalmazóknál!