A Luna szercsalád legújabb tagja a Luna Sensation

luna sensation

A XXI. századi növénytermesztés rengeteg új megoldást kínál a termelőknek, ami a zöldségtermesztésben talán még fokozottabban van jelen. Az évente megjelenő új fajták, technológiai megoldások és eszközök kifogyhatatlanul kínálják a még jobb, ízletesebb, tetszetősebb és nem utolsó sorban a még nagyobb termés lehetőségét.

szamoca

Ezeknek az intenzív, nagy hozamot adó fajtáknak azonban sok esetben a betegség érzékenysége is nagyobb. A növényvédelem, különösen a kémiai növényvédelem, mintha kevésbé tartana lépést ezzel a robbanásszerű fejlődéssel. Ezért is öröm egy-egy új, nagyhatékonyságú növényvédő szer (esetünkben egy új gombaölő szer) megjelenése a gyümölcs- és zöldségtermesztésben. Habár ebben az esztendőben még csak két kis kultúrában kapott engedélyt a Luna Sensation (szamóca és saláta), a következő évtől további zöldség és gyümölcs kultúrákban nyílik lehetőség a felhasználására.

sali

Két felszívódó hatóanyagot tartalmaz, a fluopiramot és a trifloxistrobint. Ezeket a termelők elsősorban a Luna Experience-ből és a Flint Max-ból ismerhették meg. A két önállóan is kiváló hatóanyag egymás hatását felerősíti, így várhatóan a szürkepenészes, fehérpenészes és lisztharmatos megbetegedések elleni megoldások egyik sztenderd készítményévé fog válni a Luna Sensation ezekben a kultúrákban.

Felhasználásra vonatkozó előírások:

Kultúra Károsító Kezelések maximális száma Két kezelés közt eltelt minimális időtartam A kijuttatáshoz szükséges A kezelés ideje (fenológiai állapot szerint)
szer mennyiség (l/ha) víz mennyiség (l/ha)
szamóca (szabadföldi) szürkepenész, lisztharmat 2 7 0,8 300 - 1500 indanövekedés kezdetétől
BBCH41
a második termésszedés időszakáig
BBCH89
fejes saláta (szabadföldi) szürkepenész, szklerotínia (fehérpenész) 2 7 0,6 - 0,8 500 - 1500 3 leveles állapottól
BBCH13
a fejesedés kezdetéig
BBCH41

Szamócában a gombás betegségek ellen megelőző jelleggel ajánlott védekezni. Lisztharmat ellen a permetezést már a virágzás előtti időszakban el kell kezdeni, majd a fertőzési veszélyhelyzettől függően 7-14 nap múlva megismételni. Szürkepenész ellen a virágzás és a termésnövekedés időszakában javasolt a védekezések végrehajtása biztosítva a virágok illetve a termések megfelelő permetlé fedettségét. Erős fertőzésveszély esetén a további kezeléseket más hatásmechanizmusú készítménnyel kell végrehajtani.

Fejes salátában szürkepenész és szklerotíniás betegség (fehérpenész) ellen a készítményt megelőző jelleggel, ültetés után 1-2 héten belül szükséges kipermetezni. A fertőzési nyomástól függően a kezelést 7-10 nap múlva meg kell ismételni. A kezeléskor ügyelni kell arra, hogy a tövek gyökérnyaki részére megfelelő mennyiségű permetlé jusson. Szklerotíniás betegség ellen, erős fertőzési veszélyhelyzetben a nagyobb dózis kijuttatása javasolt.

A készítmény olajos hatásfokozókkal vagy más olajtartalmú készítményekkel (pl. nyári olajok, narancsolaj) tankkeverékben való kijuttatása nem javasolt.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: salátában 7 nap, szamócában 1 nap.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap (száradásig)

Kiszerelés: 1 literes műanyag flakon