A Bayer bemutatja a mezőgazdasággal kapcsolatos jövőképét

A vállalat a gazdálkodók, a fogyasztók és a bolygó javát célzó innovációt, fenntarthatóságot és digitális átalakulást helyezi a középpontba

Monheim, 2018. szeptember 18. – A Bayer a világ minden tájáról érkező gazdálkodók, felsőoktatási intézmények, civil szervezetek és iparági szakértők előtt mutatta be a mezőgazdasággal kapcsolatos jövőképét, megerősítve az innováció, a fenntarthatóság és a digitális átalakulás iránti elkötelezettségét, amellyel szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a világ egyre gyorsabban növekvő népességének élelmezése a bolygó kizsákmányolása nélkül legyen megvalósítható.

„A gazdálkodók olyan innovatív megoldásokat keresnek, amelyekkel hatékonyabban növelhetik a terméshozamukat, és amelyek segítenek abban, hogy az emberek jelenleg és a jövőben is hozzáférjenek a biztonságos, tápláló és megfizethető élelmiszerekhez” – mondta el Liam Condon, a Bayer igazgató-tanácsának tagja, a Crop Science divízió elnöke a 2018-as Future of Farming Dialogue konferencián elhangzott előadásában.

A vállalat augusztus 21-ei gyűlését követő első jelentős eseményén, a Future of Farming Dialogue konferencián véleményvezérek és érdekeltek gyűltek össze a társadalom minden szegmenségből, hogy megvitassák, hogyan lehetne fenntarthatóbbá tenni a világ élelmiszer-termelési rendszerét úgy, hogy az a gazdálkodók, a fogyasztók és a bolygó javát is szolgálja.

„A világunk óriási kihívásokkal néz szembe, beleértve a klímaváltozást, a korlátozott természeti erő-forrásokat és a növekvő népességet is” – mondta Condon. „Úgy véljük, hogy a mezőgazdaság a megoldás kulcsfontosságú részét képezi, ezért kiemelkedő képességekkel rendelkező, globális csapatunk a partnereink bevonásával azon dolgozik, hogy felelős módon találjon jobb megoldásokat ezekre a kihívásokra.”

Digitális átalakulás

Liam Condon azt is megjegyezte, hogy az innováció egyik hajtóereje a digitális átalakulás, amelynek révén a gazdálkodók teljesen új módszerekkel tudják tanulmányozni földjeiket, és a megfelelő adatok és tudás birtokában okosabb döntéseket hozhatnak. „A digitális eszközök számos iparágat formáltak már át, mi pedig még csak a felszínt kapargatjuk azzal kapcsolatban, mit is jelent ez a mezőgazdaság számára. Az új digitális eszközökkel és adatelemzésekkel elősegíthetjük a gazdaságok termelékenységének és fenntarthatóságának javítását.”

A Bayer leányvállalata, a The Climate Corporation ebben a hónapban Európában is elindította a Climate FieldView elnevezésű, ágazatvezető digitális mezőgazdasági platformjának* kereskedelmi forgalmazását. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Brazíliában is elérhető platform lehetővé teszi a gazdálkodók számára a szántóföldi adatok egyszerű gyűjtését és vizualizációját, a haszonnövények teljesítményének értékelését, valamint a szántóföldek változatosságának kezelését a haszonnövény termelékenységének optimalizálását célzó testreszabott termékenységi és vetési tervek révén.

A Climate – a vállalat arra irányuló elkötelezettsége részeként, hogy digitális eszközökkel segítse a gazdálkodókat a termelékenységük fenntartható javításában – jelenleg Indiában a FarmRise Mobile Farm Care elnevezésű mobilalkalmazás próbaverziójával már releváns agronómiai információkat és tanácsadást biztosít a kisbirtokos gazdáknak. A vállalat 2019-ben szeretné általánosan is elindítani a FarmRise alkalmazást Indiában, amit a tervek szerint az ázsiai, afrikai és dél-amerikai bevezetés követ majd.

Innováció

A Climate digitális platformja csak egy példa a Bayer gazdálkodókat segítő innovációira. „Több ezer munkatársunk dolgozik a kutatás-fejlesztés területén szerte a világon, akik ágazatvezető tapasztalatokkal rendelkeznek a nemesítés, a biológia, a kémia és az adattudomány terén” – mondta el Bob Reiter, a Crop Science divízió új kutatási-fejlesztési vezetője. „Biztos vagyok abban, hogy egyesített kreativitásuk, együttműködési képességük és a felfedezések iránti szenvedélyük testreszabott megoldásokat fog eredményezni a gazdálkodók számára, miközben a vállalatunk prosperitását is előmozdítja. Az áttörést jelentő innováció mindig a különféle tudományterületek metszéspontjában születik meg.”

Ilyen növényvédelmi innováció a 2019-ben piacra kerülő, a rizsnél, kukoricánál és kerti növényeknél levélen és talajban alkalmazható vayego rovarirtó, amely széles körben és sokrétűen használható az ártalmas hernyók, valamint egyes bogarak és vérszívók elleni védekezésben.

A közelgő termékbevezetések között olyan vetőmagok is találhatók, amelyeket kifejezetten arra fejlesz-tettek ki, hogy ellenálljanak a kártevőknek, és a növényvédelmi eszközökkel együtt minden hektáron optimális termelékenységet biztosítsanak. Az innovációk között második generációs, a rovarok ellen védett szójabab (az Intacta RR2 PRO fajta új generációja), valamint a mezei poloskáknak és a tripsznek ellenálló gyapot is megtalálható. A zöldségvetőmagokért felelős kutatási-fejlesztési csapat mintegy húsz haszonnövény több mint 200 új fajtájával szintén hozzájárul ahhoz, hogy a világ gazdálkodói és fogyasztói előtt még több választási lehetőség legyen.

Fenntarthatóság

A technológiai innováció önmagában azonban nem fogja megoldani a világ mezőgazdasága előtt álló jövőbeli kihívásokat. „Ahhoz, hogy jelentős mértékben járulhassunk hozzá az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósításához, gondoskodnunk kell arról, hogy ne csak a technológiai innovációval foglalkozzunk, hanem a társadalmi innovációval is, amely az érintettek bevonásával mozdítja elő a helyi közösségek valóban fenntartható és átfogó növekedését” – hangsúlyozta Jesus Madrazo, a Crop Science divízió új mezőgazdasági kapcsolatokért és fenntarthatóságért felelős vezetője. „Ezért amikor a fenntarthatóságról gondolkodom, az magában foglalja például azt is, hogyan segíthetünk az afrikai kisbirtokos gazdáknak és az amerikai vagy brazíliai szójatermelő óriásoknak egyaránt abban, hogy megóvják földjük egészégét és életképességét, és jobb állapotban adhassák át ezeket a következő generációknak, mint amilyenben ők kapták meg” – mutatott rá Madrazo.

A vállalat az átláthatóság iránti határozott elkötelezettségét is kiemelte. Mivel szeretné eloszlatni a növényvédő szerek nyilvántartásba vételével kapcsolatos tévedéseket, valamint szeretné bemutatni, hogyan zajlik a termékek biztonságosságának tesztelése, a Bayer hozzáférést biztosít a releváns növényvédelmi biztonságossági vizsgálatokhoz. A társadalom munkánkba vetett bizalma lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk innovációs tevékenységünket, mi pedig mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy a bizalom építésének alapja az átláthatóság – magyarázta Madrazo.

A Bayer modern mezőgazdasággal kapcsolatos jövőképéről
a www.bayer.com/en/advancing-together.aspx oldalon tudhat meg többet.

A Bayer vállalat

A Bayer az élettudományok terén tevékenykedő globális vállalat, amely az egészségügyre és a mező-gazdaságra fókuszál. Termékei és szolgáltatásai az emberek javát, életminőségük jobbítását célozzák. A csoport ugyanakkor az innováció, a növekedés és a magas jövedelemtermelő képesség révén kíván értéket teremteni. A Bayer elkötelezett a fenntartható fejlődés, valamint amellett, hogy társadalmilag és etikailag felelős vállalati polgárként járjon el. A 2017-es pénzügyi évben a Bayer csoport mintegy 99 800 főt foglalkoztatott, és 35,0 milliárd euró árbevételt ért el. A tőkeberuházások összege 2,4 milliárd euró, a K+F kiadások összege pedig 4,5 milliárd euró volt. További tájékoztatásért látogasson el a www.bayer.com oldalra.

Kapcsolat:

Holger Elfes, tel.: +49 217 338 3270
E-mail: holger.elfes@bayer.com
A www.bayer.com oldalon további információk találhatók a Bayer vállalatról.

Jövőre vonatkozó kijelentések

A közlemény a Bayer vezetősége által, különböző jelenlegi feltételezések és előrejelzések alapján meg-fogalmazott, jövőre vonatkozó kijelentéseket tartalmazhat. Különféle ismert vagy ismeretlen kockázatok, bizonytalanságok vagy egyéb tényezők miatt a vállalat tényleges jövőbeli eredménye, pénzügyi helyzete, fejlődése vagy teljesítménye jelentősen eltérhet az itt szereplő becslésektől. Ezek a Bayer www.bayer.com weboldalon elérhető, nyilvános jelentéseiben tárgyalt tényezőket is magukban foglalják. A Bayer nem vállal kötelezettséget a jövőre vonatkozó kijelentések aktualizálására, illetve a jövőbeni eseményekhez vagy fejleményekhez történő igazítására.

* Letölthető az App Store-ból Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Ukrajnában. A közeljövőben további országokban is elérhető lesz.