A Bayer vendégei voltunk

2018. szeptember 3-án az Agrya tagjai közül öten elutazhattunk Németországba a Bayer központba, és betekinthettünk az intézeteik működésébe.

Elsőként a monheimi Bayer Crop Science központban jártunk. Az üzletág innovatív gyomirtó szerek, gombaölő szerek és rovarölő szerek, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A vállalat nagy hangsúlyt fektet termékeinek minőségére, hatékonyságára és fontosnak tartja, hogy az általa kifejlesztett szereket használójuk is biztonságosan tudja alkalmazni. Ez utóbbi érdekében kifejlesztették az easyFlow nevű zárt töltőrendszert, melynek köszönhetően az előkészítés során elkerülhetővé vált a növényvédő szerek emberrel történő érintkezése. A közös munkával kifejlesztett műszaki megoldással egyszerűen és biztonságosan lehet adagolni a folyékony halmazállapotú növényvédő szereket.

Ellátogathattunk a Bayer Forward Farmra is, itt megbizonyosodhattunk róla, hogy valóban fontos a Bayer számára a környezettudatosság. Ismertették velünk méhlegelő programjukat, melynek keretében a méhek számára virágos területeket hoznak létre, mely táplálékot és búvóhelyet biztosít a rovarok számára. A vad méhek szaporodását elősegítve építette meg a Bayer a méh „lakóparkot”. Ugyanígy a környezettudatosság jegyében a permetező eszközeik és gépeik mosása során az ún. Phytobac technológiát alkalmazzák, a tisztítás során a gépekről lecsöpögő szennyezett vizet felfogják, és egy erre a célra kijelölt területre vezetik, ahol baktériumok segítségével semlegesítik.

Bemutattak nekünk egy kísérleti parcellát is, - szemléltetve azt, hogy a teljes növényvédő szer mentesség nem megoldás - ahol látható volt, hogy a nem permetezett kukorica jóval kevesebb termést hozott és nagyon sok gyomnövény nőtt a hasznos növények közé.

Utolsó állomásként a Kommunikációs központban jártunk, ahol a cég történetét, fejlődését ismertették velünk.

Összességében szembesültünk azzal, hogy a Bayer nagy hangsúlyt fektet növényvédő szereinek fejlesztésére annak érdekében, hogy a növekvő népességszám miatt, megfelelő mennyiségű élelmiszerhez juthasson mindenki, hisz amennyiben a kezelés elmarad, úgy nagy mértékben csökken a termés mennyisége. A látottak alapján kijelenthetjük, hogy a fejlesztések során elsődleges szempont az emberek és a környezet védelme. Legyen szó a szereket felhasználó, vagy az élelmiszereket fogyasztó emberekről, vagy a méhekről, vízi élőlényekről, a természetes környezetről. Ezek védelme elsődleges a Bayer számára. Egy-egy hatóanyag felfedezése, fejlesztése sok-sok évet vesz igénybe, hihetetlen mennyi munka és idő áll mögötte. Még ez sem garancia arra, hogy engedélyezésre kerül, mivel az európai országokban hatalmas elvárásoknak és sok kitételnek kell megfelelnie egy növényvédő szernek ahhoz, hogy használatba kerülhessen. Ennek következményeként, ha a tendencia nem változik, akkor a Bayer fejlesztései főként más földrészek felé irányulhatnak.

Köszönjük a Bayer magyarországi munkatársainak, hogy betekinthettünk ennek a hatalmas cégnek a működésébe és köszönjük a magas színvonalú szakmai programokat!

Budapest, 2019. január 28.

Köszönettel: Tasi Péter, Szadai Gabriella