Sivanto prime - új rovarölő szer a szőlő, gyümölcs és zöldségtermesztőknek

Egy új termék bevezetése egyben ünnep is, legyen az egy széles körben felhasznált fogyasztási cikk, vagy egy szűkebb szakmai közösség számára gyártott innováció. Különösen így van ez egy új növényvédő szer esetében, hiszen az utóbbi évtizedben a termékek száma jelentősen lecsökkent miközben az újdonságok piacra kerülése meg lelassult. Öröm ez a gyártó kollektívájának, mert sok éves fejlesztő és regisztrációs munka megkoronázása egy új molekula bevezetése és remélhetőleg a felhasználóknak is, mert a termelést ott segíti majd, ahol egyre kevesebb a hatékony megoldás.

Új termékünkről sok mindent fogunk elmondani a februári gyümölcsös és szőlős szimpóziumainkon, de addig is néhány fontos információ róla. Kutatóink évekkel ezelőtt egy teljesen természetazonos vegyületet találtak, a Stemfoline-t, aminek rovarölő szer tulajdonsága volt. Az ázsiai Stemona japonica növényben megtalálható molekula egy új, a Bayer által felfedezett hatóanyag csoport a Butenolid csoportnak a kiindulási pontja lett. Ebből a „pontból” mára egy innovatív rovarölő szer keletkezett, ami a természetből származik és a környezettel valamint a fenntartható gazdálkodással összhangban alkalmazható. Neve Sivanto prime és olyan időszakban érkezik a gyümölcs, szőlő és zöldségtermesztésbe, amikor a rovarok elleni védekezés vegyszeres lehetőségei, a rezisztencia kezelésére alkalmazható hatóanyagok száma vészesen szegényedik el. Ez a szívókártevők elleni készítmény tökéletesen megfelel annak az új trendnek, aminek a 21. századi Európában egy új rovarölő szernek meg kell felelnie. Toxikológiai adatai, mind a humán, mind a környezeti követelményeket a legmagasabb szinten teljesíti. IPM technológiákba illeszthető, kíméli a hasznos rovar faunát, nem veszélyes a méhekre, azok táplálkozását és gyűjtését nem befolyásolja, ezért virágzásban is felhasználható lesz. Hatásában nagyon gyors és olyan rovarkártevő ellen is hatékony, amelyek ellen már hatáscsökkenés, vagy rezisztencia volt tapasztalható más hatóanyagokkal (mint például a piretroidokkal, vagy a kloronikotinil-származék hatónyagokkal) szemben. Egy speciális emulgeátoron alapul a Sivanto prime formulációja (SL – vízoldható folyadék), amit először ebben a készítményben alkalmaztak kutatóink. Ez gyorsabb felszívódást, szállítódást, és hatáskifejtést tesz lehetővé, de egyben jobb hidegtűréssel, keverhetőséggel és látványosan gyorsabb oldódással rendelkezik. Hatásspektrumába elsősorban a szívó kártevők tartozna - levéltetvek, levélkabócák, levélbolhák - ami azért is kedvező, mert a klímaváltozáshoz, illetve az átlaghőmérséklet emelkedéséhez ezek a rovarok gyorsabban alkalmazkodnak és terjednek. Engedélyokiratát január végére, február elejére várjuk, és olyan kultúrák, illetve károsítók lesznek benne, mint almában a levéltetvek, körtében körte a levélbolha, szőlőben az amerikai szőlőkabóca, hajtatott paradicsomban, hajtatott paprikában és hajtatott uborkában pedig a levéltetvek és a molytetvek.

Ezek a jó tulajdonságok, nyílván felcsigázzák a kíváncsiságot a Sivanto prime-val szemben és azt sejtetik, hogy azért kell legyen itt valami „fekete leves”! Ilyenkor szokták például feltenni a kérdést: no és az ára? Nos, az ára is versenyképes lesz, nem okoz majd csalódást.