Hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmag termesztés és termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett.

Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt. A vizsgálatok során a gyomirtó kezeléseket 2 eltérő fejlettségi állapotú kukoricában (2-3 leveles és 5-6 leveles) végeztük el a szerek normál adagjával és provokatív céllal annak duplájával. Az értékeléseket szinte folyamatosan, a termés kialakulásáig végeztük, melynek során a növények állapotát, esetleges elpusztulását, fejlődési rendellenességeit, torzulását, elszíneződését, a virágzásban bekövetkező csúszásokat és a termés deformációkat figyeltük. Évente változóan 36-45 vonalat és egyéb érzékeny kukorica hibridet (csemege, popcorn és árukukorica) vizsgáltunk. A vizsgálat nagyon idő- és munkaigényes volt, egy-egy herbiciddel való kezelésben 280-360 kisparcellát kellett értékelni. A kapott eredmények a gazdaság számára is sok hasznot hoztak, nem egyszer sokmilliós károkat sikerült megelőzni az idejében észlelt káros hatásokkal. Emellett az eredmények az engedélyező hatóságnak is hasznos információkat jelentettek.

A vizsgált készítmények sorában a Laudis 12 éve jelentkezett, és azóta folyamatosan, minden évben vizsgáltuk. A folyamatosan ismétlődő vizsgálatokat a gyorsan és gyakran változó vonalak és a változékony időjárás hatásainak elemzése tette szükségessé a nagyobb biztonság érdekében.

A Laudis vizsgálatának 12 éve alatt 318 szülőpár vonalat vizsgáltunk. (A teljes vizsgálat sor 31 éve alatt 1000-et meghaladó a vonalak száma.) A 318 vonalból a 12 év alatt csupán 5 vonalnál tapasztaltunk olyan mértékű HPPD érzékenységet, aminek következtében a vonal egyedei elpusztultak a kezelés hatására, és ezeknél a normál dózis is totális hatású volt. Az 5 vonalból 3 ugyanaz a vonal volt az egymást követő években. Olyan károsodás, aminek a termésre értékelhetően rossz hatása volt, további 4 vonalnál fordult elő a 12 év alatt. Ezek voltak a jelentős, az adott vonalakban a tembotrion alkalmazását kizáró esetek.

A vonalakon kívül 27 árukukorica hibridet, 24 csemegekukoricát és 8 popcorn-t vizsgáltunk, amelyeken csak kezdeti kis fejlődési lemaradások, foltosodások és elszíneződések fordultak elő, de a termésekre a kezelések még dupla dózisban sem voltak negatív hatással.

Az alatt a 12 év alatt, amelyben a Laudis a vizsgált herbicidek között volt, vele együtt 58 gyomirtó szert vagy kombinációikat (bennük 71 hatóanyagot) teszteltünk. Olyan kezelés nem volt, amelyben valamilyen fitotoxikus tünet ne jelentkezett volna. A Laudis a biztonságossági rangsorban az első négy között fej-fej mellett volt, ami a minden részletre kiterjedő értékelések alapján nagyon nagyfokú biztonságot jelent.

A 12 év alatt elvégzett hazai szakmai vizsgálatok tapasztalatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a Laudis ritka kivételektől eltekintve, nagy biztonsággal alkalmazható a rendkívül értékes kukorica vetőmag előállításban is.

Az utóbbi 2 évben lehetőségünk volt a drónt segítségül venni a felderítésben. A nagy területet gyorsan megszemlézni, és a drón által mutatott tüneteket a helyszínen értékelni nagy könnyebbséget jelentett, de magában a drónos felvétel a helyszíni kiértékelést nem pótolhatja.

A 2018. évi kísérlet részletének drónos felvétele
A 2018. évi kísérlet részletének drónos felvétele