A sokoldalú Laudis

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukorica gyomirtó szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy és kétszikű gyomnövényeket amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonyság, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

Sokoldalúságát igazolja az a tény is, hogy extrém időjárások esetén (túl magas hőmérséklet) sem károsítja a kultúrnövényt. Az engedélyezés alatt vizsgáltam, hogy 32 Co –on kijuttatva, a kukorica 10-13 leveles fenológiájában, a túlfejlett magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen milyen a készítmény hatékonysága. Károsítja-e a kukoricát, ha igen, akkor az a termés mennyiség alakulásában megnyilvánul-e? Mintegy 10 nap elteltével azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó hatás ugyan még nem volt teljes, de a kultúrnövényen vizuálisan látható fitotoxikus hatás nem jelentkezett, és jelentősen a termésmennyiséget sem csökkentette. A kismértékű terméscsökkenést a gyomnövények kártétele okozta. Ebben a kísérletben meggyőződtem arról is, hogy a fejlettebb gyomnövények (Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Amaranthus retroflexus, Amaranthus chlorostachys, Datura stramonium, Ambrosia artemissifolia) ellen, üzemileg elfogadható gyomirtó hatást mutatott.

Hasznos tudnivalók a Laudisról:

  • hatóanyaga: tembotrion
  • hatásmód: a tembotrion hatóanyag a HRAC „F” herbicid csoporton belül a triketonok hatóanyag csoportba tartozik. A hatóanyag a növények 4-hydroxyphenylpyruvat dioxygenase (HPPD) enzimjét gátolja, ami a klorofil UV védelmét biztosító karotinoidok bioszintézisében játszik elengedhetetlen szerepet. Ennek hiányában a napfény UV sugárzásának hatására a növényi klorofil elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak.
  • A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga, a tembotrion gyors lebontását a jól ismert izoxadifen-etil safener segíti elő. Ezt a tényt igazolja, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai mellett sem mutatott a kukorica káros reakciót a Laudis kezelésekre.
  • a készítmény dózisa: 1,75-2,25 l/ha
  • utóvetemény:
    • 4 hónap után: repce, saláta, őszi árpa
    • 5 hónap után: őszi búza, tritikálé, vöröshagyma, retek, lucerna
    • 6 hónap után: napraforgó,paradicsom
    • 10 hónap után: cukorrépa, borsó, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya vethető.
  • a készítmény esőállóságára jellemző, hogy kijuttatását egy órával követő csapadék már nem csökkenti a Laudis hatékonyságát.
  • a hatástartam fokozásának céljából terbutilazin hatóanyag tartalmú készítmények engedélyezett dózisával célszerű kombinálni. A tankkombinációban engedélyezett dózisokkal kijuttatott, terbutilazin hatóanyagot is tartalmazó készítmények segítik a varjúmák Hibiscus trionum és muharfélék Setaria sp. elleni jobb hatás elérését.
  • évelő gyomfajok (folyondár szulák - Convolvulus arvensis, sövényszulák - Calystegia sepium, mezei acat - Cirsium arvense) ellen dikamba hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával lehet a Laudis-t kombinációban alkalmazni a teljes hatás érdekében.

 

Szabó László

ny. növényvédelmi herbológus