Almailonca (Adoxophyes reticulana)

A kártevőről

Elsősorban az almán károsít, de a kajszin és az őszibarackon is előfordul. Jelentősége akkor nő meg, ha a második nemzedék hernyói nagy számban szaporodnak el. A legfeltűnőbb és egyben a legnagyobb kárt a gyümölcs megrágásával okozza. A sérülések helyén később gombás betegségek is felléphetnek. Az ilyen gyümölcs már nem piacképes. 

Életmódja:

Évente két nemzedéke fejlődik. Hernyó alakban a fakéreg repedéseiben telel át. A lárvák tavasszal rügyfakadáskor jönnek elő és a pattanó rügyeken, illetve a fiatal hajtásokon táplálkoznak. Az áttelelő nemzedék hernyói károsításuk helyén, az összeszőtt levelekben bábozódnak. Az első (nyári) nemzedék a leveleken kívül már a gyümölcsöt is megrághatja. Ez főleg akkor fordul elő, ha a fejlődésük a hűvös idő miatt vontatott. Az első nemzedék május végén, június elején, a második nemzedék pedig július közepétől rajzik, így a legsúlyosabb kártétel időszaka július vége - augusztus közepe.

Kártétel tünetei

Tavaszi megjelenésekor a rügyek megrágásával szintén kárt okozhat, de ennek jelentősége sokkal kisebb. Kártételére jellemző, hogy hernyója először csak a levelet hámozgatja, de később belerág a gyümölcs felszínébe. Ezek a rágások a fiatalabb hernyónál még hámozgatás szerűek, de az idősebb lárva már gödröcskéket rág a gyümölcs felszínébe. 

Védekezés

A tavaszi kezelést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A későbbiekben, az első és második nyári nemzedék elleni védekezést a főrajzást követően, Calypso-val a kelő fiatal lárvák ellen időzítve végezzük. A kezelés időpontjának meghatározásához a rajzás menetét szexferomon-csapdával figyeljük meg. 

Bayer termékek

Bayer csomagok