Ékes sodrómoly (Argyrotaenia pulchellana)

A kártevőről

Hazánkban időszakos megjelenésű sodrómolyfaj. Erdészetekben és gyümölcsösökben károsít. Az almatermésűeket, csonthéjasokat és egyes bogyósokat károsít, de díszfák, erdészetek és lágyszárúak károsítója is lehet.

Életmódja:

Hazánkban évente 2 vagy 3 nemzedéke fejlődik, báb alakban telel. Tavasszal áttelelő nemzedék lepkéi áprilisban, május első felében rajzanak. A rajzáscsúcs általában június második felében van. A lepkék fényre jól repülnek. A megtermékenyített tojáscsomóikat a fák vesszőire rakják. A tojásokból kikelő hernyók a leveleken hámozgatnak, a gyümölcsöket károsítják. A 2. nemzedék június 2. felétől rajzik július végéig. A 3. nemzedék, amennyiben kifejlődik augusztus-szeptemberben várható.

Kártétel tünetei

A fiatal hernyók szövedékük védelmében a levelekkel, a hajtásvéggel táplálkoznak. A gyümölcsfejlődés idején a gyümölcshöz szőtt levél védelme alatt gyümölcshöz szőtt levél védelme alatt annak felületét hámozgatják. Szőlőültetvényekben átrágják a kocsányrészeket, meghámozzák a bogyókat. Laza szövedékükkel egész fürtrészeket összeszőnek.

Védekezés

A legeredményesebb a kármegelőzés szempontjából az első nemzedék lárváinak kifejlődésének megakadályozása. Szervesfoszorsavészterekkel, átalakulást gátló fenoxikarbbal, a lárvák ellen, kitinszintézis-gátlókal a tojásrakáskor védekezhetünk. A hernyók ellen alkalmazható a Bacillus thuringiensis és a lufenuron hatóanyagú készítmény is.

Bayer termékek

Bayer csomagok