Gyapjaslepke (Lymantria dispar)

A kártevőről

Főleg erdészetekben jelentős lombkártevő, az erdőkkel szomszédos gyümölcsültetvényekben okozhat problémát. Hazánkban általánosan elterjedt, minden lombos fát károsít. Minden 5-8 évben tömegszaporodik, ilyenkor főleg a tölgyesekben okoz tarrágást.

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, a tojáscsomó telel a fatörzsön, mely feltűnő, könnyen számolható és megsemmisíthető. A hernyók rügypattanáskor hagyják el a tojásokat, selyemszálon több km-re is képesek a széllel eljutni. Május-júniusban bábozódnak összehúzott levelek között. A lepkék július-augusztusban rajzanak. A megtermékenyített nőstény tojásait jellegzetes csomókban, sárgás gyapjúval borítva, fatörzsekre rakja.

Kártétel tünetei

A hernyók kezdetben a fakadó rügyeket, fiatal leveleket fogyasztják, később egész ágrészeket tarra rághatnak. Tömegszaporodásuk esetén egész erdőrészeket, erdőket tarra rághatnak. A lombcsökkenés miatt romlik a fa kondíciója, kevésbé tud felkészülni a télre, ill. az alvó rügyei kihajtására kényszerül.

Védekezés

Kisebb felületeken a tojáscsomók eltávolítása kivitelezhető megoldás a kártevő visszaszorítására. A fiatal hernyók ellen karbamátokkal, szervesfoszforsavészterekkel lehet kémiai védekezést folytatni.

Bayer termékek

Bayer csomagok