Amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea)

A kártevőről

Magyarországon is jelentős, idegenhonos, polifág faj. A gyümölcsösökön kívül útsorfákat, dísznövényeket és alkalmilag erdőket is károsít. Fiatal fákon a tarrágás legyengüléshez, pusztuláshoz vezet, ültetvényekben pedig csökken a mennyiség és romlik a minőség.

Életmódja:

Évente két nemzedéke van, a bábok telelnek át. A lepkék májusban rajzanak és a levél fonákára helyezik tojásaikat. A kifejlődött hernyók fakéreg alá, résekbe vonulva bábozódnak.

Kártétel tünetei

A hernyók először a levél fonákán, később  leveleket összeszőve hámozgatnak. Nyári hernyófészket készítenek, az egész hajtást szövedék borítja be. A szövedékbe ürülék és levedlett hernyóbőr ragad bele. A fészekbe szőtt gyümölcsöket is károsítják, azokat hámozgatják és odvakat rágnak bele. A kifejlett hernyók elhagyják a fészket és szétszéledve rágják a leveleket.

Védekezés

A fiatal hernyók ellen lehet védekezni piretroidokkal, szervesfoszforsavészterekkel a hernyófészek kialakítása előtt. Különösen az első nemzedéket fontos visszaszorítani, nehogy kialakuljon a súlyosabb károkat okozó 2. nemzedék. A rajzásmegfigyelést szexferomoncsapdákkal lehet nyomon követni.

Bayer termékek

Bayer csomagok