Cseresznye virágmoly (Argyresthia pruniella)

A kártevőről

Hazánkban mindenütt előforduló, elsősorban csonthéjasokat károsító faj. Az almán és a körtén is okozhat károkat. Egyes években tömegesen jelenik meg.

Életmódja:

Egynemzedékű, a tojások telelnek át. Tavasszal, rügyduzzadáskor hagyják el a petéket, akár 7 rügyet is megrághatnak. Májusban bábozódik a talajban. Júniusban rajzanak a lepkék.

Kártétel tünetei

A fiatal hernyó rügyfakadáskor rágja bele magát az azévi rügybe, főként a termőrügyekbe. Elfogyasztja a zárt rügy belsejét, táplálkozása közben selyemszálakból kis szövedéket készít. Ebben ürülékszemcsék tapadnak meg. A kiüregesített rügyből távozva újabb rügyet keres fel. A megtámadott rügyek elszáradnak. A még ki nem nyílt virágrügyekben a generatív szerveket , terméskezdeményeket fogyasztja el és szövi össze. A virágszirmokon kis kerek lyukak jelzik a kártevőt. A károsított virág elszárad és rozsdabarna lesz. A zöld, zsenge terméseket, hajtásokat is megrágja.  A megrágott gyümölcs szabálytalan alakúvá válik, érés előtt lehullik

Védekezés

Rendszeres talajműveléssel megfelelően lehet gyéríteni. Inszekticides védekezés: téli olajos lemosó permetezés, rügypattanás időszakában szervesfoszforsavészterekkel a hernyók ellen.