Szivarsodró eszelény (Byctiscus betulae)

A kártevőről

A termesztett növények közül a szőlő, a körte, az alma, a birs, a cseresznye, a szilva és a mogyoró a tápnövénye. A Kárpát-medence egész területén  közönséges. Inszekticidérzékenysége miatt jelentősége csökkent.

Életmódja:

Évi egy nemzedéke van az imágók telelnek. Április közepén kezdenek előjönni, érési táplálkozást végeznek, majd a párosodás után rakják le tojásaikat.  A lárvák július végére fejezik be fejlődésüket, ezt követően kirágják magukat a szivarból, a talajba másznak, ott bábozódnak. 

Kártétel tünetei

Az imágó átrágja a levélnyeleket, ennek következtében a levelek elhervadnak és lelankadnak. A lankadó leveleket szivar alakúra göngyölíti össze, a szőlőn csak egy levélből készül a szivar, de körtén 6 levelet használ fel. A besodort levelek megbarnulva lógnak a fákon, bennük megtalálhatóak a fénylő fehér tojások. A kifejlődő lárvák táplálékául szolgálnak a hervadó levelek. Tavasszal az imágók a duzzadófélben levő, vagy éppen fakadó szőlőrügyeket odvasítják.

Védekezés

Legegyszerűbb védekezési mód kisebb felületeken, házikertben a lelógó levélszivarok leszedése és megsemmisítése. Tél végén, valamint zöldbimbós állapotban, vagy sziromhullás után kémiai védekezés az imágót pusztítja.