Keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta)

A kártevőről

Az egész országban elterjedt, gyakori, jelentős kártevő. Elsőrendű tápnövénye az őszibarack, gyakori a mandulán, kajszin. Az őszibarack egyik legjelentősebb kártevője. Hajtás és gyümölcskártevő.

Életmódja:

Magyarországon 3 vagy 4 nemzedéke van, gubóban telel. A bábokból május elején repülnek ki a lepkék, a tojásrakáshoz 16°C hőmérséklet és 60 %-nál magasabb páratartalom szükséges. A második nemzedék lepkéi július közepéig rajzanak, utódjaik már a gyümölcsben fejlődnek. A harmadik nemzedék imágói augusztus végéig rajzanak.

Kártétel tünetei

Tavasszal az őszibarack hosszabb, 8-10 cm-es hajtásainak vége hervad, elszárad. A hernyók a gyümölcsfejlődés idejétől a hajtások helyett már inkább a kis gyümölcsöket választják. A zöld, később az érőfélben levő, majd az érett gyümölcsben táplálkoznak. Általában a kocsány körüli részen hatolnak be, egészen a magházig. A gyümölcshúsban szabálytalan üregeket készítenek, melyet rágcsálék, ürülék tölt ki. A megtámadott gyümölcs lehullik.

Védekezés

Szexferomoncsapdákkal jól nyomonkövethető a rajzása. A védekezést a tömeges lárvakelés időszakára kell időzíteni (április közepétől). Használhatóak a növekedésszabályozók (fenoxikarb), szervesfoszforsavészterek, piretroidok (cipermetrin), neonikotinoidok (acetamiprid) hatóanyagai. A kezelést a későbbi nemzedékek rajzását követő lárvakeléskor is el kell végezni. Legegyszerűbb védekezési lehetőség a légtértelítéses módszer, a rajzást megelőzően április közepén kell kihelyezni a diszpenzereket. Csak 3 ha-t meghaladó területeken hatékony.

Bayer termékek

Bayer csomagok