Bivalykabóca (Stictocephala bisonia (Ceresa bubalus))

A kártevőről

Polifág faj, lágy-és fás szárú növényeken szívogat. Nem annyira szívogatásával, hanem inkább tojásrakásával okoz kárt.

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, tojás alakban telel. Tojásrakásra fás szárú növényeket használ a kikelő lárvák májustól lágyszárú növényeken táplálkoznak. Az imágók augusztus végétől visszarepülnek a fás szárú növényekre, hogy tojást rakjanak. A tojások 6-12-es csoportokban találhatók egymás fölött, félkör alakban elhelyezkedve.

Kártétel tünetei

A nőstény tojásrakás céljából fűrészszerű tojólemezeivel hosszanti hasítékokat készít a fás szárú növények kérgén. A lerakott tojások felett a kéreg megduzzad, a sebzés helye sohasem tűnik el a hajtásról. Az imágók és a lárvák táplálkozásuk során, a vesszőn kör alakban haladva szívogatnak. A kissé besüppedő foltokból álló gyűrű később összefolyik, bemélyed a kéregbe. Közvetlenül a szúrás helye felett daganatok képződnek, a daganatok mentén hosszú kéreghasítékok képződnek. Az efeletti hajtásrész levelei a fonák felé bepödrődnek, megvastagodnak, fajtától függőnek bíborszínűekké vagy fakó sárgászöldekké válnak.

Védekezés

A gyümölcsfa szempontjából kevésbé értékes fertőzött gallyak és vesszők lemetszésével gyéríteni lehet a telelő tojáspopulációt. Kémiai szerekkel (pl. dimetoát) a lárvák ellen május közepétől lehet védekezni.