Hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici)

A kártevőről

Egész Európában gyakori, polifág faj, hazánkban főleg a mezőségi területeken fordul elő. Az imágó pillangósok mellett gyakran a szőlőültetvényeket is károsítja. Friss telepítésű szőlőn, a csirkézés után súlyos károkat okozhat.

Életmódja:

Kétéves fejlődésű, az imágó telel a második évben a talajban. A növényi maradványok alatt gyülekeznek, majd elindulnak táplálékkeresés céljából.  Szűznemzéssel szaporodik, a tojásokat a talajba rakja. Az első telet a lárvák vészelik át. A következő év júniusában fejlődik ki, majd bebábozódik, a kikelő imágó a talajban marad telelni.

Kártétel tünetei

A lárva a növény főgyökerét és az oldalgyökereket rágja meg. Száraz talajban a gyökér belsejébe is berág. Az imágó a levélen szabálytalan karéjozást végez, néha lyuggatja is a leveleket. A szőlő duzzadó szemét vagy fesledező fakadását rágja el. A kár különösen akkor jelentkezik, ha a bogár az egész szemet kirágja vagy az egész fakadást megeszi, mert ezzel tönkreteszi a termést hozó hajtást is.

Védekezés

A lárvák kártételét, tavasszal talajfertőtlenítő szerekkel, a bogarakat - tömeges előfordulás esetén, (június hónapban) vegyszeres porzással előzik meg.