Hegyesfarú barkó (Tanymecus palliatus)

A kártevőről

Gyakori előfordulású, polifág levél- és gyökérkártevő faj. A kukoricát, napraforgót, cukorrépát, lucernát stb. károsítja. Kártétele nyomán a növény fejlődésben visszamarad, de csak ritkán pusztul el. Időszakosan jelenik meg, különösen a rosszul kelő állományokban okoz jelentősebb kárt.

Életmódja:

Egy nemzedék kifejlődése két évig tart. Az első évben a lárva, majd az imágó telel a talajban. Március végén, április elején jelennek meg, az ilyenkor megtalálható csíranövényeket károsítják. A kikelt lárvák a gyökereket rágják a talajban, a telelés után bábozódnak, július második felében kelnek ki és áttelelnek.

Kártétel tünetei

Az imágó elsősorban a csíranövények szikleveleit, a fiatal leveleket és hajtásokat rágja meg. A szabálytalan karéjok fejlettebb  növényeken a levél főeréig érnek, a csíranövényeken a növény tövéig. A növény nem pusztul el, csak fejlődésben visszamarad. A lárva a növény gyökerén rág, a vékonyakat elrágja, a vastagabbakat odvasítja.

Védekezés

Fontos a kukorica egyöntetű és gyors kelésének biztosítása. A felszívódó rovarölőszerrel végzett csávázás védettséget ad a kártevő ellen, ill. a felszívódó hatású talajfertőtlenítők (pl. klórpirifosz hatóanyagú szerek) is csökkentik kártételét. Súlyos esetben inszekticides (pl. zéta-cipermetrin hatóanyagú szerek) állománykezelés válik szükségessé.