Fritlégy (Oscinella frit)

A kártevőről

Magyarországon mindenütt előfordul, a kukroica kártevőjeként mindenhol ismert. Másodlagos kártétele a golyvásüszög károsításának elősegítése. Minden gabonán, különösen a rozson, valamint számos más pázsitfűfajon is károsít.

Életmódja:

Évente 3, ritkán 4 nemzedéke fejlődik, a lárva, esetenként a báb telel át őszi gabonafélékben. Az 1. imágórajzás májusban, a 2. június-júliusban, a 3. augusztus-októberben van. Tojásaikat a növény fiatal hajtásaira, a csíranövények leveleire, a megjelent kalászokra rakják. A kikelt lárvák a szárban, levélkezdeményeken, ill. a kalászokon táplálkoznak.

Kártétel tünetei

Ősszel és tavasszal a csíralevelek sárgulnak, a növények könnyen kihúzhatóak, mivel a szártőnél elrothadnak. A károsítás időpontja után a növények elhalnak vagy erősebben bokrosodnak (a kárkép hasonló, mint az ugarlégy károsításánál). Ezen kívül a gabona visszamarad a növekedésben, a levelek felcsavarodnak, és különösen a zabnál és az árpánál léha szemek képződnek, ill. a kalászok részben üresek.

Védekezés

Megelőzésére az optimális időpontban történő vetés egy lehetséges megoldás. Kémiai védekezés állománypermetezéssel, súlyos kár esetén talajfertőtlenítő szerekkel lehetséges.