Közönséges szipolypoloska (Aelia acuminata)

A kártevőről

Hazánkban mindenütt elterjedt károsító faj, főleg a legelőkkel, rétekkel határos gabonaföldeken lehet tömeges. Elsősorban a gabonaféléken él, de olykor kétszikű növényekkel is táplálkozik.

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, az imágó telel az avarban, erdőszéleken, árokpartokon, a gabonatábla közelében. Későn repülnek ki telelőhelyeikről, tojásaikat májusban rakják.

Kártétel tünetei

A gabonaféléket minden fejlődési stádiumában károsítja, mind a lárva, mind az imágó. Szárbaindulás előtt megszúrja a hajtásokat, azok elpusztulnak, a tő sarjadzik. Szárbaindulás után a fő- és mellékhajtásokat megszúrja, azok elszáradnak, elmarad a kikalászolás. A  még hasban lévő kalászt megszúrja, a szúrás feletti rész elszárad, kifehéredik, kialakul a zászlós kalász. A viasz és tejes érésben levő gabonaszemek megszúrásával, azokon világos foltok láthatók, közepükön sötét szúráshelyekkel. A foltok besüllyedhetnek, de valamennyire ki is domborodhatnak.

Védekezés

Kémiai védekezésre előrejelzés alapján a tömegszaporodás időszakában van szükség. Gyomirtáskor, szárbainduláskor ill. tejesérés idejére időzítve deltametrin, lambda-cihalotrin, klórpirifosz stb. hatóanyagú készítményekkel lehetséges.

Bayer termékek

Bayer csomagok