Gabonaszipoly (Anisoplia lata)

A kártevőről

Hazánkban a gabonatermesztésre alkalmas síkságokon és dombokon gyakori faj. Gabonafélék közül a rozsot és a búzát kedveli. Más szipoly fajokkal együtt tömegesen léphetnek fel.  Az imágók a kalászosok termését, a lárvák az utóveteményt (répa, kukorica) károsítják.

Életmódja:

Kétéves fejlődésű, a lárva telel mindkét évben. Június elején jelennek meg az imágók a kalászos növényeken. A sok fényt és a meleget kedvelik. A tojásrakás június közepétől kezdődik a talajba. A kifejlődött, két éves lárva májusban talajkamrában bábozódik.

Kártétel tünetei

Az imágó az tejes és viasz érésben levő szemeket fejjel lefelé rágja. Legnagyobb kárt a magok kitúrásával okozza. Egy-egy imágó akár 50-90 szemet is károsíthat. A rágott szemeken barázdák, gödröcskék találhatóak. A károsított kalászok kuszáltak, széttúrtak. A lárva polifág, talajlakó kártevő.

Védekezés

A tojások és a pajorok ellen  a megfelelő időben elvégzett tarlóhántás , nyári talajművelés és az őszi mélyszántás eredményes. Kémiai védekezés dazomet hatóanyagú készítményekkel lehetséges.

Bayer termékek

Bayer csomagok