Zselnicemeggy levéltetű (Rhopalosiphum padi)

A kártevőről

Árpán, zabon május folyamán, nyár közepe után a kukoricán alkot hatalmas telepeket. Vírusterjesztő szerepe súlyosbítja kártételét.

Életmódja:

Áttelelése részben zselnicemeggyen tojás alakban történik. Az ősanyák március végétől kelnek, a leánynemzedékek szárnyas egyedei májusban repülnek át  a gabonára.  Kukoricán nyár közepe után jelenik meg. Szeptemberben tér vissza a zselnicemeggyre, ahol tojást rak. A népesség másik része feltehetően anholociklikus (egész évben ivartalan) szaporodású, őszi vetéseken (árpa, búza) telel át. 

Kártétel tünetei

Gabonaféléken elszaporodva a vetések sárgulását okozhatja, főképpen a kalászon megjelenő telepei jelentősek, melyek csökkentik a gabona ezermagtömegét.  Telepeiket főként az alsó leveleken hozzák létre. A szívás okozta káron kívül kártétele a gabonafélék vírusos betegségeinek (pl. árpa sárga törpeség vírus) átviteléből áll. Kukoricán a fejlődő címereken és a bibeszálakon is elszaporodhat.

Védekezés

Természetes ellenségei a katicabogarak. Vegyszeres védekezés szükségessé válhat, használható készítmény a tiametoxam hatóanyagú. Permetezésnél fontos a megfelelő fedettség biztosítása.

Bayer termékek

Bayer csomagok