Sároshátú bogár (Opatrum sabulosum)

A kártevőről

Hazánkban az Alföldön és a dombvidékek száraz lejtőin, ill. a szántóföldeken fordul elő nagyobb egyedszámmal. Polifág csíra-, szár és levélkártevő. A kukorica mellett a gabonaféléket, napraforgót, lucernát és sok más kultúrnövényt károsít. Csak a csírázó növényeken jelentkezik kártétele.

Életmódja:

Egy évig fejlődik, az imágók telelnek át a talajban, vagy a növényi maradványok alatt. Egy imágó 2-3 évig is élhet. A felszínen márciusban megjelenő imágók repképtelenek. Lerakott tojásaikból kikelt lárvák kezdetben humusszal, később vékonyabb, vastagabb gyökerekkel táplálkoznak. Nyár végén a talajban bábozódnak, az imágó kelés után áttelel.

Kártétel tünetei

Az imágók tavasszal a csíranövényeken  a szárat, a levélnyelet és a tenyészőcsúcsot rágják meg. A tenyészőcsúcsot napsütéses időben rágja, ilyenkor elpusztul az egész növény. Mind a sziklevelet, mind az idősebb leveleket karéjosan rágja meg.

Védekezés

Védekezésre akkor van szükség, amikor tömegesen jelennek meg a csíranövényeken. Ilyenkor inszekticides állománykezelés tiakloprid hatóanyagú szerekkel a megoldás.