Dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta)

A kártevőről

Hazánkban az elmúlt években megjelent, jelentős kártevő. A hernyó tápnövénye a paradicsom, a burgonya, és a Solanaceae családba tartozó más növények. Paradicsomnál akár 50-100%-os terméshozam kiesést is okozhat.

Életmódja:

Gyorsan szaporodik, életciklusa körülbelül 24-38 nap a hőmérséklettől függően. A lárva állapot (hernyó) addig tart, amíg elegendő élelmet talál. Egy nőstény tojásait a növények talaj fölötti részein helyezi el. A tojásból kifejlődő hernyó a növények levelében, szárában vagy termésében található, de a bebábozódás a talajban vagy a levelek felszínén történik. Áttelelni tojás, báb vagy kifejlett állapodban is képes. A lepkék este és reggel aktívak, napközben a levelek között rejtőznek.

Kártétel tünetei

A lárva a növény szöveteiben aknáz. Levélen az akna foltszerű, amin ujjszerű nyúlványok lehetnek. A száron, kocsányon is megtalálható az akna. A termésen, a kocsány körül berágások és ürülék jelzi a lárva kártételét. A termés sérülése gombás fertőzések kialakulásához vezethet, ami a termés rothadását okozhatja a betakarítás előtt vagy után.

Védekezés

A védekezés alapja a szexferomoncsapdákkal végzett nyomon követés. Főként a kémiai szerekkel történő permetezés hatékony. Imágók ellen deltametrin, cipermetrin, bifentrin, tiametoxam, acetamiprid hatóanyagú szerekkel lehet védekezni, a lárvák ellen  felszívatott imidakloprid, abamektin, indoxakarb, teflubenzuron hatóanyagú szerek hatásosak.