Gumórontó fonálféreg (Ditylenchus dipsaci)

A kártevőről

Veszélyes kártevő, a fertőzött növények hozama általában 30%-kal kisebb. A kár a raktározás alatt tovább nő, ugyanis az elhalt részeken másodlagos kártevők telepednek meg. Legfontosabb tápnövénye a burgonya, de komlón is jelentős károkat okozhat.

Életmódja:

Évente két, kedvező ökológiai feltételek mellett több nemzedéke is kifejlődhet. A lárva telel át a gumókban. A kiültetés után az egyedek kifejlődnek, párosodnak és petét raknak. A kikelő lárvák az új gumókat a sztólókon keresztül fertőzik. Bejuthatnak a talajból is sérüléseken keresztül. Felszaporodásának kedvez  a nagy vízkapacitású, kötött talaj, az intenzív burgonyatermesztés. Hőmérsékleti optimuma 20-25 °C.

Kártétel tünetei

A burgonyagumót támadja meg. Kezdetben a tünetek jelentéktelenek, később a héj foltonként elvékonyodik, gyűrött lesz. Alatta egyre terjedő barna foltok, rothadási gócok jelennek meg.

Védekezés

A védekezésben alapvetően fontos az egészséges, fertőzésmentes vetőgumó használata. Fertőzött területen 5 évig nem szabad burgonyát, ill. egyéb gazdanövényt ültetni. Lehetséges a talajfertőtlenítés is pl. dazomet, oxamil, metám hatóanyagú szerekkel. Rezisztencianemesítés is folyik ellene.