Répa levélbarkó (Lixus scabricollis)

A kártevőről

Hazánkban gyakori faj, mely a cukor- és a takarmányrépát károsítja. Egyes években nagyobb tömegben fordulhat elő. Fellépése nyomán csökken a répatest cukortartalma és tömege.

Életmódja:

Kétnemzedékes faj, az imágó telel a talajban. Az imágó fő rajzása májusban van. Tojásait a levélnyélbe egyesével rakja. A z új imágó kerek repnyílást rág magának az akna falában és ezen keresztül távozik. A 2. nemzedék októberben alakul imágóvá, a szívlevelek károsítása után telelőre vonul.

Kártétel tünetei

Az imágó tavasszal a csíranövények leveleit, nyáron  és ősszel a fiatal, ún. szívleveleket lyuggatja. A lárva a levél nyelében aknáz. A károsított levelek fonnyadva elsárgulnak.

Védekezés

A korai betakarítás, a növényi részek alászántása sok imágót elpusztít. A korai vetés tavasszal szintén célszerű. A meleg, száraz időt kedveli, így az öntözés nem kedvez neki. Tavasszal az imágók ellen kémiai kezelés lehet szükséges pl. klórpirifosz, zéta-cipermetrin, stb. hatóanyagú készítményekkel. Csávázószerként a tiametoxam hatóanyagú szerek lehetnek alkalmasak.

Veszélyeztetett kultúrák