Keresztesvirágúak földibolhái (Phyllotreta spp.)

A kártevőről

Elsősorban száraz évjáratokban károsít, különösen tavasszal, a növények kelésekor.  Az imágók kártétele jelentős, a lárvák a gyökereken élnek, ezek rágása nem okoz figyelemre méltó kártételt. Erős gradáció esetén a növényt a fejlődésében visszavetheti, esetleg tőpusztulást okozhat. Soktápnövényű fajok, főként a keresztesvirágú növények tartoznak gazdanövénykörébe.

Életmódja:

1 nemzedékesek, az imágók telelnek az avarban, gyepes területeken. Április végétől jelennek meg az áttelelő imágók. Táplálkozás és párosodás után a nőstények fajonként változó helyekre rakják a petéiket. A lárvák a gyökereket rágják vagy aknáznak, majd a talajban bábozódnak. Az új imágók kártétele - a növények fejlettsége miatt - nem jelentős. Kártételüknek kedvez a meleg, mérsékelten csapadékos, párás időjárás. 

Kártétel tünetei

Az imágók a leveleket lyuggatják ki úgy, hogy az ellentétes oldalon a bőrszövet megmarad, ezzel az asszimiláló felületet csökkentik. A megmaradt bőrszövet idővel elszárad, eltöredezik, végül lyukas lesz a levél. Nagy egyedsűrűség esetén a levél szitaszerűvé válik. A növény fejlődésnek előrehaladtával a kocsányt, bimbót, virágokat és a fiatal becőket is hámozgatják. A levélben a lárvák aknákat rágnak.

Védekezés

Fontos a növények gyors növekedésének biztosítása, ezáltal gyorsan átjut a kritikus állapoton. Az állománypermetezést az első kolóniák megjelenésekor kell elvégezni acetamiprid, lambda-cihalotrin, alfametrin stb. hatóanyagú készítményekkel.

Bayer termékek