Nagy farontó lepke (Cossus cossus)

A kártevőről

Nem túl gyakori, nem jelentős kártevő. A lepke a tojásrakásnál az ép, fiatal fákkal szemben a beteg, sérült, öreg fákat részesíti előnyben. Csak a gyengébb kondíciójú fákból álló ültetvényekben telepszik meg. Amennyiben nagyobb mennyiségben fordul elő, a fák részleges vagy teljes pusztulását okozhatja. Hazánkban ez csak ritkán fordul elő. Polifág, valamennyi lombos fát károsítja.

Életmódja:

Két év alatt fejlődik ki egy nemzedéke, a hernyó telel át. A másodszor telelt hernyók tavasszal, a járatban,  a kivezető nyílás közelében farágcsálékból gubót szőnek és bábbá alakulnak. Ez történhet a fa elhagyása után is.  A bábból a lepke nyáron kel ki, június-júliusban rajzik. A megtermékenyített nőstény fatörzsekre, a lehámló kéregrészek alá, fán levő sérülésekbe csomókban rakja le tojásait. A tojásokból a kis hernyók 1 hét alatt kikelnek, a kéreg és a fás részek között csoportosan rágnak. Az egyszer áttelelt hernyók berágják magukat a fatestbe, ahol másodszorra áttelelnek. 

Kártétel tünetei

A hernyó többnyire az idős fák kérgében él. A fertőzött törzs mellett vöröses színű, durva fűrészporszerű ürülék halmocskák utalnak a hernyó jelenlétére. Az ürülék nyomán megtalálhatjuk a hernyó által készített nyílást is. Az erősen fertőzött részek szivacsszerűen lyukacsosak a bennük haladó sok járattól. A járatok által meggyengített törzset a szél könnyen eltöri.

Védekezés

A rejtett életmód miatt a lárva ellen üzemi védekezési mód nem ismeretes. A gyümölcsös rendszeres növényvédelme során a tojásból kikelő hernyók is elpusztulnak. A lepkék előfordulása, megjelenésének időpontja, a rajzás menete szexferomon csapdákkal megállapítható, a védekezés szükségessége, időpontja ez alapján meghatározható. Egyedileg a hernyók ellen a járatba való benzin, szénkéneg, diklorfosz készítmények befecskendezésével lehet védekezni.