Szőlő eutipás tőkeelhalás (Eutypa lata)

A kórokozóról

A betegség a tőke részleges, vagy teljes, lassan bekövetkező elhalását okozza. Ezzel nehezíti a termőterületek kialakítását, emiatt súlyos terméskiesés keletkezhet. Megfigyelések alapján az ültetvények tőkéi 4-84%-ban meg voltak fertőződve. A szőlőn kívül kajszin is előfordul, lebontó szervezetként dió, mandula és alma fás részein is megtalálható. A szőlőfajták fogékonysága eltérő.

Fejlődési ciklusa:

A tőkék beteg részei, ill. a levágott nyesedék a fertőzési forrás, ahol az ivaros alak (peritécium) telel át. Az ebben képződött aszkospórák fertőzik meg a tőke föld feletti, fás részeit a sebeken keresztül. A fertőzést követően több évig nem mutatkoznak a tünetek. A tünetmentes időszak alatt a gomba a faszövetben halad előre, majd behatol a kambiumba és a háncsszövetbe. Ezt követően jelennek meg a betegség első külső tünetei. Az aszkospórák kiszóródása egész évben folyamatos. Öntözött, jó vízgazdálkodású ültetvényekben a betegség kifejlődése lassúbb.

Kártétel tünetei

A fás részeken a sebzések körül fokozatos, hosszirányban nagyobbodó, zónált, rákos jellegű sebek alakulnak ki. A törzs vagy a kordonkar a beteg foltnál hosszában belapul. A beteg részt kettévágva a kéregtől a farészig terjedő barnulás, szövetelhalás látható. A tápanyagellátás károsodik, emiatt a fejlődő hajtások rövidülnek, jellegzetesen cikcakkos kinézetűek. A levelek sárgulnak, vékony szövetűek, a fürtök kicsik, merevek, rosszul kötődnek. A betegség végső szakaszában a hajtások hónaljhajtásai is kihajtanak, majd lombjukat vesztve fokozatosan visszaszáradnak és bekövetkezik a tőke részleges, vagy teljes elhalása. A képződött spórák masszává állnak össze, mely megszáradva sárgás színű kaccsá merevedik.

Védekezés

Az ültetvényből az elhalt fás részeket, tőkéket el kell távolítani, és összehordva el kell égetni. A tőkék késő őszi, megkésett tavaszi metszését kerülni kell. A kordonkaron ejtett sebeket sebkezelő szerrel, vagy fungicides oldattal be kell kenni. Illetve a kordonkart úgy kell kialakítani, hogy minél kevesebb seb keletkezzen rajta. Fiatal ültetvényekben a betegség megelőzésére szüret, lombhullás után rézoxikloridos permetezés alkalmazható. Kora tavasszal pedig a metszett szőlőt, a sebek lezárására, rézszulfát hatóanyaggal kezeljük.