Búza porüszög (Ustilago tritici)

A kórokozóról

Különösen árpán, de más gabona- és fűféléken is károsító kórokozó. A világ búza- és árpatermesztő országaiban mindenhol előfordul, olykor 30%-os terméskiesést is okozva. Virágfertőző üszöggomba.

Fejlődési ciklusa:

A spórák a virágzó növények bibéjére kerülnek, majd gombafonallal egészen a fejlődő magkezdeménybe jutnak, ahol a szem kifejlődéséig növekszenek. A beérett szemben a gombafonal nyugalomba vonul. Ősszel, amikor elvetik a szemet, a gomba együtt fejlődik a a növénnyel.  A tünetek virágzáskor jelennek meg, a kalász helyén üszkös portömeg található.

Kártétel tünetei

Kalászhányáskor az egész kalász portömegként bújik ki a levélhüvelyből. A spóratömeget kezdetben vékony, ezüstszürke hártya borítja, ami hamar felszakad, a spórák szétporlanak, csupán a csupasz kalászorsó marad meg. Feltűnőek az egyenesen felmeredező kalászok.

Védekezés

A védekezésben elsődleges szerepe van az egészséges vetőmagnak. Vannak a fajták közt is különbségek az ellenállóságban. Kihagyhatatlan eleme a védekezésnek a vetőmagcsávázás felszívódó hatóanyagú szerekkel (pl. Lamardor Red, vagy Yunta Quattro).

Bayer termékek