Búza kőüszög (Tilletia caries)

A kórokozóról

A kórokozó a búzán kívül fertőzi a  rizst és néhány fűfajt is. Mindenütt elterjedt betegség. Korábban ez volt az egyik legsúlyosabb búzabetegség Közép-Európában. Az üszögös gabonából őrölt liszt táplálkozási célra alkalmatlan. Csírafertőző üszög.

Fejlődési ciklusa: 

A kórokozó csírafertőző. A spórák csépléskor a  cséplődob verő hatására porzódnak szét, és a többi, ép szem csúcsán megtapadnak. Vetés után a mag csírázásakor megindul a gomba fejlődése is a talajban, majd behatol a növénybe. Fertőzött növény fejlődik ki, a szemek helyett üszögpuffancsok képződnek. A fertőzés hőoptimuma 5-10°C. Humuszban gazdag, mérsékelten nedves talajban gyakrabban előfordul.

Kártétel tünetei

Az éréssel egyidőben a kalászokban maghoz hasonló, zömökebb puffancsok keletkeznek, melyek szaga kellemetlen, "heringsólére" emlékeztető. Az érés során a puffancsok megkeményednek, nem porzódnak szét. Kalászhányás után a tövek már alacsonyabbak. A kalászok lazábbak, a pelyvalevelek szétállóak, "borzoltak".

Védekezés

Fontos az egészséges vetőmag használata, a vetőmagcsávázás (pl. Lamardor Red, vagy Yunta Quattro). Mérsékli a fertőzés gyakoriságát a helyes agrotechnika alkalmazása, mely elősegíti a csíranövények gyors és egyenletes kelését, fejlődését.

Bayer termékek