Törpe kőüszög (Tilletia contraversa)

A kórokozóról

A kőüszög betegségekhez hasonlóan csírafertőző üszög. Károsítása esetén a növények magassága akár a szokásos fele is lehet. Karatén faj kórokozó. Az üszögös gabonából őrölt liszt táplálkozási célra alkalmatlan.

Fejlődési ciklusa:

A kórokozó csírafertőző. A spórák csépléskor a  cséplődob verő hatására porzódnak szét, és a többi, ép szem csúcsán megtapadnak. Vetés után a mag csírázásakor megindul a gomba fejlődése is a talajban, majd behatol a növénybe. Fertőzött növény fejlődik ki, a szemek helyett üszögpuffancsok képződnek. A fertőzés hőoptimuma 5-10°C. Humuszban gazdag, mérsékelten nedves talajban gyakrabban előfordul.

Kártétel tünetei

A betegséggel fertőzött búzanövények általában alacsonyabbak, az egészséges növényeknél, jellemzően 25-50%-kal. Előfordulhat, hogy több tőhajtással is rendelkeznek, a hajtások száma jelentősen megnő. A búza tehát erőteljesen bokrosodik,  egy tövön egészséges és beteg 

szálak is fejlődnek. A kalászban a kőüszöghöz hasonló üszögpuffancsok jelennek meg.  Az érés során a puffancsok megkeményednek, nem porzódnak szét. A kalászok lazábbak, a pelyvalevelek szétállóak, "borzoltak".

Védekezés

Fontos az egészséges vetőmag használata, a vetőmagcsávázás (pl. Lamardor Red, Yunta Quattro). Mérsékli a fertőzés gyakoriságát a helyes agrotechnika alkalmazása, mely elősegíti a csíranövények gyors és egyenletes kelését, fejlődését.

Bayer termékek