Kukorica rostos üszög (Sorosporium holci-sorghi)

A kórokozóról

Igen jelentős, 30-40%-os veszteségeket is okozott. Mára a harmonikus tápanyag-ellátottság, korszerű hibridek és csávázószerek használata háttérbe szorította. A kukoricán kívül a cirok és a szudánifű is fertőződhet.

Fejlődési ciklusa:

Az érés időpontjában kiszóródó üszögspórák a talajra és a növényekre kerülnek. Fertőzési forrás lehet a talaj, ahol a spórák 3-7 évig is élhetnek, de a külsőleg fertőzött vetőmag is lehet fertőzési forrás. A kórokozó csírafertőző.  A csíranövényt, ill. a fiatal növény föld alatti részeit támadja meg. A kukorica 10-20 cm-es, magasságig érzékeny a fertőzésre. A kórokozó micéliuma együtt nő a növénnyel, majd annak generatív részeit behálózva és elpusztítva hozza létre üszögspóráit.

Terjedés: elsôdleges fertôzési forrás a talaj, ahol az üszög spórák 5-7 évig megôrzik fertôzôképességüket. Csírafertôzô gomba. Már a talajban képes megfertôzni a csíranövényt úgy, hogy a szisztemikus fertôzés külsô tüneteket nem mutat, amíg a címerhányás illetve a nôvirágzás meg nem történik.

Telelés: sötét színû, vastag falú teliospórákkal történik a talajban.

Hajlamosító körülmények: az alacsony talajnedvességgel párosuló magas hômérséklet és a nitrogén-hiány kedveznek a betegség kialakulásának. 

Kártétel tünetei

Az elsô tünetek, a virágzáskor észlelhetôk, az ún. szóruszok fôleg a címeren és a csövön jelennek meg. A szórusz egy sötét spóratömeg, amelyet egy vékony szürkés-fehér hártya borít. A megfertôzött címerek felszíne gyakran teljesen el van borítva a szórusszal és ez megakadályozza a pollenképzôdést a virágzatban. A csövek rövidek, zömökek, a spóratömeget a csuhélevelek sokáig borítják. A fertôzött csô és címer szöveteit a növényi rostok kivételével a gomba feléli. A szövetek helyén fekete spóratömeg látható. A rostok összetapadva meggörbült, szarv alakú képletet alkotnak. A hártya felszakadása után a spórák széllel illetve esôvel gyorsan széterjednek a növényállományban, csak a szétszakadozott növényi szöveteket hagyva hátra, miközben jól láthatóvá válnak a kukorica szállítónyalábjai. A rostos üszög igen nagy mértékû, akár 80%-ig terjedô terméskiesést képes okozni. 

Védekezés

Ellenálló hibridek termesztése.

Csávázás.

Szükséges a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, mély alászántása. 

Gyors kezdeti fejlôdés biztosítása.