Burgonya alternáriás betegsége (Alternaria solani)

A kórokozóról

A kórokozó az egész világon leterjedt. Száraz, meleg viszonyok között egyes fajtákon észrevehető lombveszteséget okoz, de súlyos károkat hazánkban nem igazán okoz.

Fejlődési ciklusa:

A kórokozó a talajban, ill. a tárolókban gumókon, elhalt burgonyamaradványokon telel. Konídiumokkal (spórákkal) fertőz a légzőnyílásokon keresztül. Vegetációs időben a meleg, szárazabb körülményeket kedveli, a kissé legyengült burgonyaállományt könnyebben fertőzi (gyengültségi kórokozó).

Kártétel tünetei

Nyár közepétől a leveleken elszórtan sötétbarna, éles határvonalú foltok jelennek meg, melyek kerekdedek, oválisak, ill. aprók, szabálytalanok, szögletesek is lehetnek. Az alsó, idősebb levelek elsárgulnak, elpusztulnak. A száron barnásfekete nekrózisokat okoz. A gumókat is megfertőzi, ezeken éles határvonalú, besüppedő, morzsalékos állományú, fekete korhadás látható.

Védekezés

A védekezés keretében biztosítani kell a burgonya számára az erőteljes növekedési állapotot (tápanyag-, vízellátás). Be kell tartani a vetésváltást, a fertőzött növényi maradványokat meg kell semmisíteni. Nagyobb rezisztenciával bíró fajtát kell telepíteni. Fungicides kezelést a fitoftóra elleni permetezéssel összekapcsoltan lehet elvégezni Melody Compact-tal, vagy Antracol-lal.